Magdalenki Iwaszkiewiczów

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Wypróbowany przepis podany kiedyś przez p. Marię Iwaszkiewicz.
magdalenki2fh.jpg


225 g mąki
175 g cukru
100 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
skórka otarta z 1 cytryny (lub 1 opakowanie gotowej sproszkowanej)
masło do wysmarowania formy, mąka do oprószenia

Sposób przygotowania:

Stopić 100 g masła, zostawić do przestygnięcia.
Wbić całe jajka do cukru, miksować tak długo, aż cukier się rozpuści.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny, wlać przestudzone masło. Dokładnie zmiksować.
Każdy z otworów w blaszce na magdalenki dokładnie wysmarować masłem, oprószyć lekko mąką, nakładać ciasto do wysokości 2/3 otworu. Zostawić na 20 minut.
Nagrzać piekarnik do 240 stopni.
Wkładać blachę do nagrzanego piekarnika, piec ok. 7-10 minut.
Zaraz po wyjęciu blachy, po 2-3 minutach wyjmować magdalenki.
To są proporcje na ok. 26-30 magdalenek. Temperatura i czas pieczenia dotyczy foremki blaszanej, nie teflonowej. Przy teflonowej trzeba zmniejszyć temperaturę pieczenia i uważać na czas pieczenia, bo łatwo ciasteczka przypalić. A silikonowej foremki nigdy nie miałam, to nie wiem, jak piec.