- Lis 28, 2005
- 3,760
- 0
- 0
Kupilam maslo orzechowe - dokladnie migdalowe. I pomyslalam, ze trzeba cos z nim zrobic
.... i oto efekt:
Kotleciki z quinoa i masla migdalowego
Skladniki:
1 filizanka quinoa
1/3 filizanki nasion slonecznika
1/3 filizanki ziarna sezamowego
1 lyzeczka miso
2-3 lyzki masla orzechowego
maka razowa wymieszana z bulka tarta i szczypta soli do panierowania
olej do smazenia
Zagotowac wode; wrzucic quinoa, slonecznik i sezam, i dodac miso. Ugotowac do miekkosci. Odstawic do wystygniecia - u mnie przez cala noc czekalo w lodowce. Wymieszac z maslem orzechowym - dobrze rozprowadzic maslo, zeby bylo rownomiernie. Masa zrobi sie lekko lepiaca. Formowac male kulki. Obtaczac w mieszance maki i bulki. Smazyc na rumiano.
Uwaga - poniewaz ziarna sa cale i nie ma jajka, kotleciki maja tendencje do rozwalania sie. Trzeba delikatnie obracac na patelni. Jesli ktos chce moze dodac jajko. Mozna tez przepuscic kasze przez maszynke, wtedy bedzie sie lepiej "kleic". Ja mialam ochote na taka chrupiaca
W planach - na obiad z sosem grzybowym i surowka

Kotleciki z quinoa i masla migdalowego
Skladniki:
1 filizanka quinoa
1/3 filizanki nasion slonecznika
1/3 filizanki ziarna sezamowego
1 lyzeczka miso
2-3 lyzki masla orzechowego
maka razowa wymieszana z bulka tarta i szczypta soli do panierowania
olej do smazenia
Zagotowac wode; wrzucic quinoa, slonecznik i sezam, i dodac miso. Ugotowac do miekkosci. Odstawic do wystygniecia - u mnie przez cala noc czekalo w lodowce. Wymieszac z maslem orzechowym - dobrze rozprowadzic maslo, zeby bylo rownomiernie. Masa zrobi sie lekko lepiaca. Formowac male kulki. Obtaczac w mieszance maki i bulki. Smazyc na rumiano.

Uwaga - poniewaz ziarna sa cale i nie ma jajka, kotleciki maja tendencje do rozwalania sie. Trzeba delikatnie obracac na patelni. Jesli ktos chce moze dodac jajko. Mozna tez przepuscic kasze przez maszynke, wtedy bedzie sie lepiej "kleic". Ja mialam ochote na taka chrupiaca

W planach - na obiad z sosem grzybowym i surowka
