Tort warzywny
Naleśniki:
3 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
1/8 łyżeczki kurkumy
sól
majeranek
bazylia
pieprz ziołowy
woda
3 łyżki oliwy/oleju
Wymieszać mąkę pszenną, zmielone płatki, kurkumę, sól, majeranek, bazylię, pieprz ziołowy, dodać wodę, oliwę i zmiksować, odstawić na co najmniej 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażyć jak największe, średniej grubości naleśniki.
Farsz:
1. 1 brokuł
Pokroić na płaskie różyczki, obgotować krótko w posolonej wodzie (nie może być twardy ani rozpadający się).
2. 15 liści kapusty, przecier pomidorowy
Całe liście kapusty (wyciąć wcześniej wszystkie grube części) gotować do miękkości w osolonej wodzie z przecierem pomidorowym
3. 1 szklanka zielonej soczewicy, 3 cebule, majeranek, sól, bazylia, oliwa
Ugotować soczewicę. Podsmażyć cebulkę na patelni, dodać ją do soczewicy, do tego majeranek, sól, bazylię, łyżkę oliwy i miksować.
4. 8 łyżek słonecznika, 3-4 duże ząbki czosnku, oliwa
Słonecznik zrumienić lekko na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek, przez moment trzymać jeszcze na ogniu.
Sos:
2 przeciery pomidorowy ze słoiczka
2-3 duże ząbki czosnku
majeranek
oregano (sporo)
bazylia
sól
pieprz ziołowy
Do przecieru dodać trochę wody, wyciśnięty czosnek oraz majeranek, oregano, bazylię, sól i pieprz ziołowy.
Na okrągłej, wysmarowaną oliwą tortownicy układać:
naleśnik
warstwę soczewicy
naleśnik
sos, połowę liści kapusty, na nie sporo sosu
naleśnik
brokuł, na niego kładziemy słonecznik z czosnkiem
naleśnik
warstwę soczewicy
naleśnik
sos, liście kapusty z sosem
naleśnik
brokuł, na niego kładziemy słonecznik z czosnkiem
naleśnik
Wierzch polewamy oliwą z czosnkiem.
Wkładamy do bardzo nagrzanego piekarnika na 25-30 min. Podajemy gorące, kroimy jak tort (duże kawałki) ostrym nożem.
Można dowolnie modyfikować dobór składników, może być tort ze szpinakiem, pieczarkami, papryką. Istotna jest duża ilość ziół i czosnku, to jest cały urok tortu. Trzeba pamiętać, by kłaść dużo sosu pod i na liście kapusty. Bardzo smaczny również na zimno. Doskonałe danie dla gości, gdyż można je przygotować wcześniej i w dowolnej chwili zapiec.
Naleśniki:
3 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
1/8 łyżeczki kurkumy
sól
majeranek
bazylia
pieprz ziołowy
woda
3 łyżki oliwy/oleju
Wymieszać mąkę pszenną, zmielone płatki, kurkumę, sól, majeranek, bazylię, pieprz ziołowy, dodać wodę, oliwę i zmiksować, odstawić na co najmniej 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażyć jak największe, średniej grubości naleśniki.
Farsz:
1. 1 brokuł
Pokroić na płaskie różyczki, obgotować krótko w posolonej wodzie (nie może być twardy ani rozpadający się).
2. 15 liści kapusty, przecier pomidorowy
Całe liście kapusty (wyciąć wcześniej wszystkie grube części) gotować do miękkości w osolonej wodzie z przecierem pomidorowym
3. 1 szklanka zielonej soczewicy, 3 cebule, majeranek, sól, bazylia, oliwa
Ugotować soczewicę. Podsmażyć cebulkę na patelni, dodać ją do soczewicy, do tego majeranek, sól, bazylię, łyżkę oliwy i miksować.
4. 8 łyżek słonecznika, 3-4 duże ząbki czosnku, oliwa
Słonecznik zrumienić lekko na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek, przez moment trzymać jeszcze na ogniu.
Sos:
2 przeciery pomidorowy ze słoiczka
2-3 duże ząbki czosnku
majeranek
oregano (sporo)
bazylia
sól
pieprz ziołowy
Do przecieru dodać trochę wody, wyciśnięty czosnek oraz majeranek, oregano, bazylię, sól i pieprz ziołowy.
Na okrągłej, wysmarowaną oliwą tortownicy układać:
naleśnik
warstwę soczewicy
naleśnik
sos, połowę liści kapusty, na nie sporo sosu
naleśnik
brokuł, na niego kładziemy słonecznik z czosnkiem
naleśnik
warstwę soczewicy
naleśnik
sos, liście kapusty z sosem
naleśnik
brokuł, na niego kładziemy słonecznik z czosnkiem
naleśnik
Wierzch polewamy oliwą z czosnkiem.
Wkładamy do bardzo nagrzanego piekarnika na 25-30 min. Podajemy gorące, kroimy jak tort (duże kawałki) ostrym nożem.
Można dowolnie modyfikować dobór składników, może być tort ze szpinakiem, pieczarkami, papryką. Istotna jest duża ilość ziół i czosnku, to jest cały urok tortu. Trzeba pamiętać, by kłaść dużo sosu pod i na liście kapusty. Bardzo smaczny również na zimno. Doskonałe danie dla gości, gdyż można je przygotować wcześniej i w dowolnej chwili zapiec.