IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Crema di limoncello*, wg Giezika
dziunia
post 25 Sep 2007, 10:09
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.426
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Przepis przywiózł z Włoch Giezik i za nim go podaję icon_smile.gif

Składniki:

- 5 cytryn najlepiej eko, jeśli zwykłe to porządnie wyszorowane szczoteczką i sparzone wrzątkiem
- 1/2 l spirytusu
- 1 l mleka
- 60 dkg cukru
- 150 ml słodkiej śmietany 30%

Obrać cienko skórki z cytryn, koniecznie bez albedo - białej warstwy. Zalać skórki spirytusem i zostawić na minimum tydzień, codziennie wstrząsając słoikiem (u mnie stało na słonecznym parapecie)
Mleko zagotować z cukrem i schłodzić. Dodać do mleka spirytus bez skórek, wymieszać, dodać śmietanę, wymieszać i przecedzić do butelek. Trzymać w lodówce lub zamrażalniku.
Likier jest dość słodki, jeśli więc ktoś lubi mniej słodkie, to może dodać 40 dkg cukru.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 25 Sep 2007, 10:18
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Dzięki Dziuniu cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wiolaz23
post 5 Sep 2008, 14:27
Post #3





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 11
Dołączył: 18-March 08
Skąd: lipsko
Użytkownik nr: 8.242



super na pewno wypróbuje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Poziomka
post 30 Oct 2008, 09:30
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 318
Dołączył: 21-October 08
Skąd: DE
Użytkownik nr: 11.814



Ja sobie butelke przywiozłam z Włoch, znad jeziora Garda gdzie własnie ten likierek wyrabiają. Na razie stoi sobie grzecznie w barku i czeka na jakąs fajną okazję cheers.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 1 Nov 2008, 14:03
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.197
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Dziuniu a jak sądzisz, jeśli zastąpię spirytus wódką to bardzo straci na smaku? Bo nie mogę na spirytusie a korci...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 1 Nov 2008, 21:00
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.426
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Samanto, straci na mocy, to pewne, będzie po prostu zbyt słabe. Jeśli dajesz wódkę 40% to pewnie odpowiednio trzeba zmniejszyć ilość mleka i śmietany, żeby nie rozwodnić wszystkiego za bardzo, ale za efekt nie gwarantuję niestety bo robiłam wyłącznie na spirytusie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashira
post 8 Apr 2009, 08:51
Post #7


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.762
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.777



chyba wypróbuję...i chyba też na wódce, bo ta ilość spirytusu chyba za mocna dla mnie jednak będzie:D a brzmi cudownie... cytrynówkę uwielbiam, a z takim mlecznym smaczkiem musi byc pyszne...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaxja
post 8 Apr 2009, 10:08
Post #8


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.521
Dołączył: 26-May 06
Skąd: PL
Użytkownik nr: 1.798



Uważam, że nie warto zamieniać tutaj spirytusu na wódkę, bo likier wcale nie będzie taki mocny. Gdy obliczyłam jego moc bez uwzględnienia objętości soku z cytryny oraz cukru, to wyszło prawie 30%. Z tymi składnikami będzie więc ok 25%, czyli tyle, ile dobry likier ma.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashira
post 8 Apr 2009, 11:04
Post #9


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.762
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.777



ale nie daje sie soku wg tego przepisu. także jest 1/2l spirytusu na 1,15l mleka. czyli wychodzi faktycznie około 30% jednak ja bym wolała ciut słabszy. chyba, że smak tego likieru opiera sie wlasnie na jego mocy?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dziunia
post 8 Apr 2009, 11:10
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 27.426
Dołączył: 30-October 04
Skąd: z Nienacka
Użytkownik nr: 151



Jest jeszcze dużo cukru i śmietana - to wszystko obniża moc spirytusu. Likier słabszy niż 25% będzie nietrwały, a ten powinien postać trochę, żeby osiągnąć właściwy smak. Zawsze możesz go rozcieńczyć w kieliszku, dodając np. trochę mleka skondensowanego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amber
post 12 Oct 2009, 18:53
Post #11


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.273
Dołączył: 25-March 09
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 14.818



Ja też mam przepis na Limoncello, ale bez śmietany.Używa się tylko tłuste mleko - ja kupiłam na targu prosto od krowy.
A proporcje są takie:
9 cytryn sparzonych, 8 obranych cieniutko bez białego. Jedna nakłuta widelcem w kilku miejscach, zalać 1 l spirytusu - odstawić na minimum tydzień. Znajomi Włosi odstawiają na miesiąc w ciemne miejsce.
POtem zagotować 1,5 l mleka z 1 kg cukru. Wystudzić. Połączyć z płynem z cytryn i skórek. Przechowywać w lodówce, podawać schłodzone.
Właśnie dzisiaj zrobiłam. Z tych proporcji wychodzi sporo i można kogoś obdarować wink.gif


Załączone pliki
Załączony plik  Limoncello_002.jpg ( 102.14K ) Suma pobrań: 9
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashira
post 12 Oct 2009, 19:11
Post #12


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.762
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.777



a ja się dopiero zabieram do robienia i mam pytanie ile ten likier może być przechowywany?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 12 Oct 2009, 20:07
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.197
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



CYTAT(dziunia @ 1 Nov 2008, 22:00 ) *
Samanto, straci na mocy, to pewne, będzie po prostu zbyt słabe. Jeśli dajesz wódkę 40% to pewnie odpowiednio trzeba zmniejszyć ilość mleka i śmietany, żeby nie rozwodnić wszystkiego za bardzo, ale za efekt nie gwarantuję niestety bo robiłam wyłącznie na spirytusie.

I miałaś rację. Zrobiłam na wódce 40 % bo 50% nie znalazłam i chociaż ja na ogół wszelkie nalewki robię na wódce, nawet te co w przepisach mają spirytus, to tym razem nic dobrego z tego nie wynikło. Było mdłe, nijakie i napewno dlatego że poprostu tutaj powinien być spirytus. Potem zamierzałam zrobic ze spirytusem żeby poczuć różnicę ale... zapomniałam! dump.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amber
post 12 Oct 2009, 20:19
Post #14


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.273
Dołączył: 25-March 09
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 14.818



Ashira, chyba tak szybko się nie psuje? Niestety, u mnie długo nie stoi, ponieważ często mam odwiedziny i częstuję po kieliszeczku...Resztę daję w prezencie, kiedy idę z wizytą. Tak zamiast czekoladek czy ciasta, w ładnej oprawie wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 2 Dec 2009, 12:47
Post #15


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Zrobilam. Krem jest cudowny - taki jak lubie! Dziekuje za przepis, bardzo, bardzo icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Evalill
post 13 Dec 2009, 16:22
Post #16


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.164
Dołączył: 3-December 06
Użytkownik nr: 2.799



Tatter - wg którego przepisu robiłaś? I ile czasu przed spożyciem? Zastanawiam się, czy na Sylwestra zdążę. gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vespertine
post 13 Dec 2009, 17:27
Post #17


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 133
Dołączył: 17-October 07
Skąd: Gdańsk
Użytkownik nr: 5.826



CYTAT(dziunia @ 25 Sep 2007, 10:09 ) *
Przepis przywiózł z Włoch Giezik i za nim go podaję icon_smile.gif

Składniki:

- 5 cytryn najlepiej eko, jeśli zwykłe to porządnie wyszorowane szczoteczką i sparzone wrzątkiem



Fajny przepis, korci mnei, by w końcu zrobić pierwszą buteleczkę jakiegoś dobrego trunku...
Mam jedno 'ale'- cytryn 'nieekologicznych', podobnie jak i wszystkich innych owoców, co do których mamy podejrzenie, ze są pryskane różnymi swiństwami, nie należy sparzać wrzątkiem. A to dlatego, że po zalaniu owocu wrzątkiem, toksyny wnikają pod skórkę. Czytałam o tym juz w kilku miejscach...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 14 Dec 2009, 12:09
Post #18


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



QUOTE (Evalill @ 13 Dec 2009, 15:22 ) *
Tatter - wg którego przepisu robiłaś? I ile czasu przed spożyciem? Zastanawiam się, czy na Sylwestra zdążę. gruebel_2.gif


Wlasnie wg tego...zobacz na blogu icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Evalill
post 14 Dec 2009, 12:59
Post #19


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.164
Dołączył: 3-December 06
Użytkownik nr: 2.799



No tak - na blogu. dump.gif
I już wszystko wiem - bardzo cenne uwagi napisałaś (m.in. o ilości cukru). Czyli na Sylwestra nie zdążę. Ale kto powiedział, że bez okazji nie można. icon_wink.gif Tylko nie wiem, czy zdążę go nastawić przed Świętami.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 1st December 2021 - 17:28