- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Przepis znalazłam tu http://www.joyofbaking.com/pumpkinpie.html
Ciasto właśnie się upiekło. Podjadałam masę w trakcie miksowania i była przepyszna
Jak smakuje gotowe dam znać jutro
Ciasto dyniowe
Ciasto:
1 1/4 szklanki (175 gram) mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka (14 gram) cukru
1/2 szklanki (113 gram) zimnego masła, pokrojonego na małe kawałeczki
1/8 do 1/4 szklanki (30 - 60 ml) lodowatej wody
Warstwa pekanowo-imbirowa (opcjonalnie):
1/4 szklanki (25 gram) orzechów pekan, pieczonych i rozdrobnionych
1/4 szklanki (25 gram) pokruszonych ciasteczek imbirowych
Dyniowe nadzienie:
3 duże jajka
2 szklanki świeżego przecieru dyniowego lub 425 gram przecieru dyniowego z puszki
1/2 szklanki (120 ml) słodkiej śmietanki
1/2 szklanki (110 gram) brązowego cukru
1 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/8 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki soli
Bita śmietana z syropem klonowym
1 szklanka (240 ml) słodkiej śmietanki
1 1/2 łyżeczki syropu klonowego
W mikserze umieść mąkę, sól i cukier, miksuj aż się połączą. Dodaj masło i miksuj aż masa będzie przypominała chropowatą (około 15 sekund). Wlewaj powoli 1/8 szklanki (30 ml) wody, aż ciasto będzie zwarte. Jeśli potrzeba dodaj więcej wody. Nie miksuj dłużej niż 30 sekund. Ciasto uformuj w kulę, nastepnie spłaszcz, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Kiedy ciasto się schłodzi połóż je na opruszonej mąką powierzchni I rozwałkuj na okrąg o średnicy 33cm. Złóż ciasto na pół i ostrożnie przenieś na foremkę do pieczenia o średnicy 23cm. Odetnij nadmiar ciasta, z których możesz zrobić ozdobę (np. listki czy dynię). Przymocujesz je odrobiną wody do ciasta. Schłódź ciasto 30 minut zanim włozesz nadzienie.
Warstwa pekanowo-imbirowa:
Piecz orzechy w 180â C przez 8 minute, aż będą lekko brązowe i pachnące. Chłodne miksuj aż będą rozdrobnione. Dodaj pokruszone ciastka, wymieszaj. Wyłóź mieszankę na dno nieupieczonego ciasta. Przykryj i włóż spowrotem do lodówki.
Podwyższ temperaturę do 190âC i włóż blaszkę na trzecią od dołu półkę.
Przygotuj dyniowe nadzienie:
W dużej misce roztrzep jajka. Dodaj reszte składników i mieszaj aż się połączą. Przelej masę na schłodzone ciasto i włóż do większej foremki aby uniknąć rozlania. Piecz 45-55 minut lub aż brzegi zbrązowieją (środek będzie nadal wyglądał na mokry). Ciasto będzie gotowe, kiedy nóż włożony na 3 cm w masę będzie prawie czysty.
Odstaw ciasto do ostygnięcia. Podawaj w temperaturze pokojowej z klonową bitą śmietaną. Reszte ciasta przechowuj w lodówce
Ciasto właśnie się upiekło. Podjadałam masę w trakcie miksowania i była przepyszna


Ciasto dyniowe
Ciasto:
1 1/4 szklanki (175 gram) mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka (14 gram) cukru
1/2 szklanki (113 gram) zimnego masła, pokrojonego na małe kawałeczki
1/8 do 1/4 szklanki (30 - 60 ml) lodowatej wody
Warstwa pekanowo-imbirowa (opcjonalnie):
1/4 szklanki (25 gram) orzechów pekan, pieczonych i rozdrobnionych
1/4 szklanki (25 gram) pokruszonych ciasteczek imbirowych
Dyniowe nadzienie:
3 duże jajka
2 szklanki świeżego przecieru dyniowego lub 425 gram przecieru dyniowego z puszki
1/2 szklanki (120 ml) słodkiej śmietanki
1/2 szklanki (110 gram) brązowego cukru
1 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/8 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki soli
Bita śmietana z syropem klonowym
1 szklanka (240 ml) słodkiej śmietanki
1 1/2 łyżeczki syropu klonowego
W mikserze umieść mąkę, sól i cukier, miksuj aż się połączą. Dodaj masło i miksuj aż masa będzie przypominała chropowatą (około 15 sekund). Wlewaj powoli 1/8 szklanki (30 ml) wody, aż ciasto będzie zwarte. Jeśli potrzeba dodaj więcej wody. Nie miksuj dłużej niż 30 sekund. Ciasto uformuj w kulę, nastepnie spłaszcz, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Kiedy ciasto się schłodzi połóż je na opruszonej mąką powierzchni I rozwałkuj na okrąg o średnicy 33cm. Złóż ciasto na pół i ostrożnie przenieś na foremkę do pieczenia o średnicy 23cm. Odetnij nadmiar ciasta, z których możesz zrobić ozdobę (np. listki czy dynię). Przymocujesz je odrobiną wody do ciasta. Schłódź ciasto 30 minut zanim włozesz nadzienie.
Warstwa pekanowo-imbirowa:
Piecz orzechy w 180â C przez 8 minute, aż będą lekko brązowe i pachnące. Chłodne miksuj aż będą rozdrobnione. Dodaj pokruszone ciastka, wymieszaj. Wyłóź mieszankę na dno nieupieczonego ciasta. Przykryj i włóż spowrotem do lodówki.
Podwyższ temperaturę do 190âC i włóż blaszkę na trzecią od dołu półkę.
Przygotuj dyniowe nadzienie:
W dużej misce roztrzep jajka. Dodaj reszte składników i mieszaj aż się połączą. Przelej masę na schłodzone ciasto i włóż do większej foremki aby uniknąć rozlania. Piecz 45-55 minut lub aż brzegi zbrązowieją (środek będzie nadal wyglądał na mokry). Ciasto będzie gotowe, kiedy nóż włożony na 3 cm w masę będzie prawie czysty.
Odstaw ciasto do ostygnięcia. Podawaj w temperaturze pokojowej z klonową bitą śmietaną. Reszte ciasta przechowuj w lodówce
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: