Dyniowe ciasteczka z glazurą

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Po dyniowym cieście i dyniowej zupie przyszedł czas na dyniowe ciasteczka
icon_mrgreen.gif
Są mieciutkie i bardzo smaczne, polecam
daumen.gif


Przepis znalazłam tutaj http://allrecipes.com/Recipe/Iced-Pumpkin-...ies/Detail.aspx


Dyniowe ciasteczka z glazurą

Ciastka:
• 2 1/2 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 szklanki zmiękczonego masła
• 1 1/2 szklanki cukru
• 1 szklanka przecieru dyniowego z puszki
• 1 jajko
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Glazura:
• 2 szklanki cukru pudru
• 3 łyżki mleka
• 1 łyżka rozpuszczonego masła
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


1. Nagrzej piekarnik do 175‘C. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę, goździki i sól; odstaw na bok.
2. W średniej misce utrzyj masło i cukier. Dodaj dynię, jajko i łyżeczkę ekstraktu waniliowego, ucieraj aż masa będzie kremowa. Wmieszaj suche składniki. Ciasteczka nakładaj na papier do pieczenia łyżką, lekko spłaszcz
3. Piecz 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. Ostudź ciastka, posmaruj glazurą
4. Aby zrobić glazurę: wymieszaj cukier puder, mleko, masło i ekstrakt. Dodaj mleka, jeśli trzeba.
 

Załączniki

  • pumpkin_cookies.JPG
    pumpkin_cookies.JPG
    102.8 KB · Wyświetleń: 0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
wow! cudne zdjecie!!
czuje ze trzeba koniecznie te ciasteczka wyprobowac
icon_biggrin.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tylko przecier nie bedzie z puszki...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Ja zrobiłam ze zwykłą
icon_smile.gif
Też nie miałam przecieru z puszki więc sama zagotowałam dynię z odrobiną wody, odparowałam i zmiksowałam
icon_smile.gif


CYTATale piękne
 

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
dynia musiala sobie poczekac, ale w koncu sie doczekala. zrobilam i sa PRZEPYSZNE. na razie bez lukru bo jeszcze sa cieple, ale juz wiem, ze zrobie lukier pomaranczowy. i do ciasta dodalam skorke z cytryny, tak jakos mi pasowala. najpierw sa lekko chrupiace a wsrodku mieciutkie.

sprobuje je zrobic nastepnym razem bez korzennych przypraw, zeby bardziej bylo czuc dynie
icon_mrgreen.gif


Sylwio dziekuje Ci bardzo za ten przepis
cvety.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113

Załączniki

  • ciasteczka_dyniowe_z_polew__pomara_czow_.jpg
    ciasteczka_dyniowe_z_polew__pomara_czow_.jpg
    24 KB · Wyświetleń: 5
  • ciasteczka_dyniowe_z_polew__pomara_czow_1.jpg
    ciasteczka_dyniowe_z_polew__pomara_czow_1.jpg
    23.1 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Margot, myślę, że się nada. Zaostrzy troszkę i tak przecież korzenny smak ciasteczek.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
No Margot, ze Ty tutaj...wcale nie jestem zdziwiona
icon_wink.gif