- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Przepis na podstawie przepisu z książeczki 'Lubię gotować'
cukinia
śmietana 18%
łyżka majonezu
żółty ser starty
pomidor
kawałek świeżej czerwonej papryki pokrojonej drobniutko
masło
zabek czosnku
ocet balsamiczny
harissa
rozmaryn (idealny byłby świeży)
sól pieprz
Dużą cukinię pokroiłam w grube plastry, posoliłam i popieprzyłam, sypnęłam rozmarynu, skropiłam octem balsamicznym, położyłam w naczyniu żaroodpornym na stopionym maśle posypanym posiekanym ząbkiem czosnku. Na każdy plaster cukinii położyłam plaster pomidora i parę wiórków czerwonej papryki. Włożyłam do piekarnika na około pół godziny w temperaturze około 160 stopni (do zmięknięcia cukinii). Potem podpieczoną cukinię pokryłam sosem zrobionym ze śmietany, startego sera, paćki majonezu i odrobiny Harissy. Tym razem na parę minut, tylko do rozpuszczenia i zrumienienia się sera.
cukinia
śmietana 18%
łyżka majonezu
żółty ser starty
pomidor
kawałek świeżej czerwonej papryki pokrojonej drobniutko
masło
zabek czosnku
ocet balsamiczny
harissa
rozmaryn (idealny byłby świeży)
sól pieprz
Dużą cukinię pokroiłam w grube plastry, posoliłam i popieprzyłam, sypnęłam rozmarynu, skropiłam octem balsamicznym, położyłam w naczyniu żaroodpornym na stopionym maśle posypanym posiekanym ząbkiem czosnku. Na każdy plaster cukinii położyłam plaster pomidora i parę wiórków czerwonej papryki. Włożyłam do piekarnika na około pół godziny w temperaturze około 160 stopni (do zmięknięcia cukinii). Potem podpieczoną cukinię pokryłam sosem zrobionym ze śmietany, startego sera, paćki majonezu i odrobiny Harissy. Tym razem na parę minut, tylko do rozpuszczenia i zrumienienia się sera.