- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
Keskul- cypryjski deser
Przepis z wczorajszego programu „Das perfekte Dinner” (27.09.07)
Prosty w wykonaniu, baaardzo migdałowy i ciut dla mnie za słodki- następnym razem zmniejszę ilość cukru.
Na 4 pucharki.
Składniki:
400 ml mleka
400 ml śmietanki 30%
150 g mielonych migdałów
260 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
drobno starta skórka z połowy cytryny
40 g Reis- oder Maisstärke (skrobia ryżowa lub kukurydziana)
3 łyki wody lub mleka
Deko:
3 łyżki owocu granatu lub kiwi
1 łyżka posiekanych niesolonych pistacji
Migdały podprażamy przez 30 sekund na patelni.
Mleko, śmietankę, podprażane migdały, cukier, cukier waniliowy, esencję migdałową i skórkę cytryny podgrzewamy i odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu przecedzamy przez sito i otrzymane mleko migdałowe znów podgrzewamy.
Mieszamy skrobię z mlekiem lub wodą, powoli dodajemy do ciepłego mleka migdałowego cały czas mieszając.
Odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem dekorujemy granatem lub kiwi i kawałkami pistacji.
Polecam! Proste i smaczne!
Pokaż załącznik 18142
Przepis z wczorajszego programu „Das perfekte Dinner” (27.09.07)
Prosty w wykonaniu, baaardzo migdałowy i ciut dla mnie za słodki- następnym razem zmniejszę ilość cukru.
Na 4 pucharki.
Składniki:
400 ml mleka
400 ml śmietanki 30%
150 g mielonych migdałów
260 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
drobno starta skórka z połowy cytryny
40 g Reis- oder Maisstärke (skrobia ryżowa lub kukurydziana)
3 łyki wody lub mleka
Deko:
3 łyżki owocu granatu lub kiwi
1 łyżka posiekanych niesolonych pistacji
Migdały podprażamy przez 30 sekund na patelni.
Mleko, śmietankę, podprażane migdały, cukier, cukier waniliowy, esencję migdałową i skórkę cytryny podgrzewamy i odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu przecedzamy przez sito i otrzymane mleko migdałowe znów podgrzewamy.
Mieszamy skrobię z mlekiem lub wodą, powoli dodajemy do ciepłego mleka migdałowego cały czas mieszając.
Odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem dekorujemy granatem lub kiwi i kawałkami pistacji.
Polecam! Proste i smaczne!
Pokaż załącznik 18142