Keskul

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Keskul- cypryjski deser

Przepis z wczorajszego programu „Das perfekte Dinner” (27.09.07)
Prosty w wykonaniu, baaardzo migdałowy i ciut dla mnie za słodki- następnym razem zmniejszę ilość cukru.
Na 4 pucharki.

Składniki:
400 ml mleka
400 ml śmietanki 30%
150 g mielonych migdałów
260 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
drobno starta skórka z połowy cytryny
40 g Reis- oder Maisstärke (skrobia ryżowa lub kukurydziana)
3 łyki wody lub mleka

Deko:
3 łyżki owocu granatu lub kiwi
1 łyżka posiekanych niesolonych pistacji

Migdały podprażamy przez 30 sekund na patelni.

Mleko, śmietankę, podprażane migdały, cukier, cukier waniliowy, esencję migdałową i skórkę cytryny podgrzewamy i odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu przecedzamy przez sito i otrzymane mleko migdałowe znów podgrzewamy.

Mieszamy skrobię z mlekiem lub wodą, powoli dodajemy do ciepłego mleka migdałowego cały czas mieszając.

Odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem dekorujemy granatem lub kiwi i kawałkami pistacji.


Polecam! Proste i smaczne!


Pokaż załącznik 18142
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
trzkasienko!!! tez ogladalam
icon_mrgreen.gif
akurat zdazylam na deser i ten keskul mnie zaciekawil
daumen.gif
bo tak sie nim wszyscy zachwcali

4 godziny pozniej probowalam sobie przypomniec nazwe potrawy.....
dump.gif
wszystko wpisywalam w google, pozniej poszlam po rozum do glowy i zagladnelam na strone VOX no i znalazlam

tez mam zamiar zrobic, ale na ten weekend bedzie sernik Joanny

mnie tez przestraszyla ta ilosc cukru
icon_eek.gif
wiec dobrze, ze piszesz, ze trzeba dodac mniej! ot wszystkie potrawy orientalne takie sa przeslodzone, jak dla mnie znaczy
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Carbo
icon_biggrin.gif
ja jak moge- to ogladam kazdy odcinek
icon_wink.gif


jak juz sypalam cukier, to sie zastanawialam, czy dobrze robie
icon_wink.gif
ale generalnie, jak przyrzadzam po raz pierwszy jakas potrawe staram sie robic dokladnie wg przepisu, a jeszcze wieksza motywacja bylo dla mnie to, ze wlasnie wszyscy sie nim tak bardzo zachwycali...

Ten deser robi sie naprawde szybko i latwo- przed konsumpcja trzeba ciut poczekac az przestygnie, ale jest to fajny pomysl na np. niespodziewanych gosci...
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
a na ten obiad u tej ostatniej kandydatki Sandry tez bym poszla, chociaz jak widzialam te ilosci, tluszczu, smietany i cukru ktore ona zuzyla to chyba juz nie
icon_wink.gif