- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Długo szukałam pomysłu i inspiracji na marcepanowe kuleczki, które - moim zdaniem - świetnie będą pasowały do puszek Bożonarodzeniowych z ciasteczkami lub też osobno, zapakowane w ozdobne pudełka tekturowe, które można kupić na stoiskach z opakowaniami.
Przepis znalazłam w grudniowym numerze Marie Claire.
Ilość: 45 sztuk
150 g zmielonych migdałów
150 g zmielonych pistacji
300 g cukru pudru
1 białko
kilka kropel aromatu pomarańczowego
pokruszone płatki migdałów, suszone figi, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, suszone morele
Nad garnkiem z parującą wodą wymieszać zmielone migdały z połową cukru. Powtórzyć to samo ze zmielonymi pistacjami.
Połowę mieszanki migdałowej doprawić kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Do mieszanek dodać ubite białko. Uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Z masy marcepanowej uformować niewielkie kulki i włożyć je w nadkrojone wzdłuż morele.
Masę z aromatem pomarańczowym obtoczyć w skórce pomarańczowej, resztę w pokruszonych płatkach migdałów.
Część kulek z masy pistacjowej włożyć pomiędzy połówki orzechów włoskich, część - do suszonych fig ponacinanych wzdłuż.
Do papierowego pudełka ozdobnego, zrobić ze sztywnego ozdobnego papieru, najlepiej karbowanego z jednej strony, harmonijkę, w którą potem zostaną włożone marcepanowe kuleczki.
Przepis znalazłam w grudniowym numerze Marie Claire.
Ilość: 45 sztuk
150 g zmielonych migdałów
150 g zmielonych pistacji
300 g cukru pudru
1 białko
kilka kropel aromatu pomarańczowego
pokruszone płatki migdałów, suszone figi, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, suszone morele
Nad garnkiem z parującą wodą wymieszać zmielone migdały z połową cukru. Powtórzyć to samo ze zmielonymi pistacjami.
Połowę mieszanki migdałowej doprawić kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Do mieszanek dodać ubite białko. Uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Z masy marcepanowej uformować niewielkie kulki i włożyć je w nadkrojone wzdłuż morele.
Masę z aromatem pomarańczowym obtoczyć w skórce pomarańczowej, resztę w pokruszonych płatkach migdałów.
Część kulek z masy pistacjowej włożyć pomiędzy połówki orzechów włoskich, część - do suszonych fig ponacinanych wzdłuż.
Do papierowego pudełka ozdobnego, zrobić ze sztywnego ozdobnego papieru, najlepiej karbowanego z jednej strony, harmonijkę, w którą potem zostaną włożone marcepanowe kuleczki.