Marcepanowa bombonierka

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Długo szukałam pomysłu i inspiracji na marcepanowe kuleczki, które - moim zdaniem - świetnie będą pasowały do puszek Bożonarodzeniowych z ciasteczkami lub też osobno, zapakowane w ozdobne pudełka tekturowe, które można kupić na stoiskach z opakowaniami.

Przepis znalazłam w grudniowym numerze Marie Claire.

Ilość: 45 sztuk
150 g zmielonych migdałów
150 g zmielonych pistacji
300 g cukru pudru
1 białko

kilka kropel aromatu pomarańczowego
pokruszone płatki migdałów, suszone figi, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, suszone morele



Nad garnkiem z parującą wodą wymieszać zmielone migdały z połową cukru. Powtórzyć to samo ze zmielonymi pistacjami.
Połowę mieszanki migdałowej doprawić kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Do mieszanek dodać ubite białko. Uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Z masy marcepanowej uformować niewielkie kulki i włożyć je w nadkrojone wzdłuż morele.

Masę z aromatem pomarańczowym obtoczyć w skórce pomarańczowej, resztę w pokruszonych płatkach migdałów.

Część kulek z masy pistacjowej włożyć pomiędzy połówki orzechów włoskich, część - do suszonych fig ponacinanych wzdłuż.

Do papierowego pudełka ozdobnego, zrobić ze sztywnego ozdobnego papieru, najlepiej karbowanego z jednej strony, harmonijkę, w którą potem zostaną włożone marcepanowe kuleczki.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
czy to dobre jest?