Muffinki podwójnie czekoladowe

jasminka

Member
Lut 27, 2010
5
0
0
Są pyszne ! Polecam i dziękuję za przepis
icon_smile.gif
 
Mar 2, 2013
24
0
0
imp_act @ 4 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=596364OTO MÓJ PRZEPIS NA CZEKOLADOWE MUFFINKI (sprawdzony wielokrotnie, zawsze z pozytywnym skutkiem):

300 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
165 g cukru
cukier waniliowy mały
140 g masła lub dobrej margaryny
2 jajka
170 ml mleka
150 g mlecznej czekolady

Sposób wykonania: Tradycyjnie mieszamy suche składniki z mokrymi. Wcześniej rozpuszczamy i studzimy masło. Czekoladę siekamy nożem na drobne kawałeczki, ja zawsze siekam w drobne kosteczki. Ciasto mieszamy niezbyt dokładnie, ma być grudkowate.
Jestem początkująca więc proszę o wyrozumiałośc
icon_neutral.gif
Co to znaczy : Tradycyjnie mieszamy suche składniki z mokrymi. Czy razem wszystkie do kupy mieszamy czy jak
icon_mrgreen.gif
icon_question.gif
A to masło to kiedy dodac
gruebel_2.gif
Dziękuję za odpowiedzi
wink.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,627
1,165
113
groszek_zielony @ 6 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1418148Jestem początkująca więc proszę o wyrozumiałośc
icon_neutral.gif
Co to znaczy : Tradycyjnie mieszamy suche składniki z mokrymi. Czy razem wszystkie do kupy mieszamy czy jak
icon_mrgreen.gif
icon_question.gif
A to masło to kiedy dodac
gruebel_2.gif
Dziękuję za odpowiedzi
wink.gif
Do rozpuszczonego masła wlewam mleko i rozmącone jajka. W drugiej misce mieszam suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek, cukier, czekoladę. Wlewam "mokre" i mieszam do połączenia składników ale krótko. Ciasto nie jest gładkie. Tego typu ciast nie uciera się dokładnie (taki ich urok) ale muffinka będzie idealnie wypieczona.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
To "tradycyjne mieszanie suchych składników z mokrymi" to jest właśnie podstawa przy wyrabianiu ciasta na mufinki. Żelazna zasada
icon_wink.gif


Mieszamy suche na jednorodny proszek, mokre - cokolwiek tam idzie, czyli rozpuszczone masło też - mieszamy razem do połączenia.
A potem jak pisze H-elen raz dwa łączymy mokre z suchymi, niedbale - nie starając się zbyt idealnie łączyć - można to wymieszać po prostu łyżką i od razu w foremki i do pieca.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Bardzo dobre.
Piekłam z mąki orkiszowej i cukru trzcinowego (150g). Dałam mniej masła (110g) i maślankę zamiast mleka.
Miałam tylko 100 g gorzkiej czekolady, więc dorzuciłam garść rodzynek i kilka daktyli.

muffiny_czekoladowe.jpg

muffiny_czekoladowe1.jpg
 

Załączniki

  • muffiny_czekoladowe.jpg
    muffiny_czekoladowe.jpg
    90.1 KB · Wyświetleń: 0
  • muffiny_czekoladowe1.jpg
    muffiny_czekoladowe1.jpg
    99.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: