Beef Carbonnade*

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Jakie to pyszne! Genialne danie i rzeczywiście najpyszniejsza duszonka, jaką jadłam. Uzyłam jedynego ale, jakie znalazłam (irlandzkiego kremowegoo pięknym kolorze, nie wiem, co to warte, ale dobre było!) i wyszło genialnie. Mięso rozpadało się w ustach (użyłam karkówki i łopatki), było aromatyczne, mocno wołowinowe. Dziękuję za super przepis!
 

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0
Małgosiu, przepysznie opowiadasz az czuję ten smak w ustach
icon_smile.gif
. Diabli nadali, a ja zaplanowałem to danie na jutro
icon_sad.gif

A może został jakiś kąseczek?
icon_wink.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Ani kąska! Zrobiłam z 400 g karkówki i 400 łopatki (no, moze poszło mniej, bo wycielam wszystko brzydkie) i połowy bagietki i wciągneliśmy wszystko jak odkurzacze! No i super pysznościowy jest ten namoczony w sosie spód bagietki, bomba! Następnym razem zrobię z ciabattą, bo jest bardziej miękka i nie kaleczy policzków po upieczeniu.

Aha, piwo kupiłam w Carrefourze - jakby ktoś nie mógł znaleźć!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Malgosimi...bardzo sie ciesze! Naprawde milo mi, ze carbonnade sie udalo i wszytskim smakowalo
icon_biggrin.gif

Jesli zechcesz jeszcze kiedys powtorzyc - poeksperymentuj z innymi rodzajami ale/stout
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
napewno będę powtarzać i eksperymentować!
Tatter, a może masz jeszcze w zanadrzu jakiś przepis na coś równie pysznego i z dutch oven?
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Alez oczywiscie, Malgosiu, ze mam! Powiedz tylko na co masz ochote...
icon_wink.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
hm... mialabym ochote na jakis stew drobiowy, aromatyczny i pyszny
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Coq au vin (blanc/rouge) ?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
CHętnie! Miałam wprawdzie wypróbować przepis z Cook's Illustrated, ale Twoje są lepsze
icon_smile.gif
...
O, albo coś z nutą maroko, polnocna afryka, bliski wschod (jelsi przyjdzie ci do głowy jakas taka potrawa) itp...
 

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
0
Malgosimi @ 6 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=597574Jakie to pyszne! Genialne danie i rzeczywiście najpyszniejsza duszonka, jaką jadłam. Uzyłam jedynego ale, jakie znalazłam (irlandzkiego kremowegoo pięknym kolorze, nie wiem, co to warte, ale dobre było!) i wyszło genialnie. Mięso rozpadało się w ustach (użyłam karkówki i łopatki), było aromatyczne, mocno wołowinowe. Dziękuję za super przepis!
strafe.gif
a nie przyszło Ci do głowy, ze ktoś chciałby nakarmić oko chociaż?!!!
Zdjęcie pliiiiiiiiiiiiiiz!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Malgosimi @ 8 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=598233CHętnie! Miałam wprawdzie wypróbować przepis z Cook's Illustrated, ale Twoje są lepsze
icon_smile.gif
...
O, albo coś z nutą maroko, polnocna afryka, bliski wschod (jelsi przyjdzie ci do głowy jakas taka potrawa) itp...
O...mam 1000 krotnie wyprobowany przepis na coq au vin...
Pomysle tez o jakims daniu afrykansko-bliskowschodnim....
icon_biggrin.gif

Moze jeszcze bardziej orientalnie...lamb curry...

Widzailas Malgosimi...zostawilam Ci linka do salatki marokanskiej w watku w ktorym prosilas o przepis Bajaderki?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,367
3,641
113
I mnie skusiło Twoje carbonnade.
icon_smile.gif

Największy problem miałam z wyborem piwa.
icon_smile.gif
Jako laik w tym temacie, z trzech obecnych w sklepie ale wybrałam Shepherd Neame Bishop's Finger - kentish strong ale, kierując się... urodą butelki.
icon_mrgreen.gif
Całkiem dobre było...
icon_wink.gif

Z konieczności zrobiłam to danie nieco inaczej. Ponieważ przeznaczone jest na jutrzejszy obiad, dziś je poddusiłam w szczelnie zamkniętym stalowym garze o grubym dnie, a dopiero jutro zapiekę z bagietką. Ze względu na to, że miałam tylko 75 dag mięsa, pod koniec duszenia dołożyłam ćwierć kilograma podsmażonych na maśle pieczarek.
Do tej pory wołowinę dusiłam zwykle z czerwonym winem, a teraz dzięki Tobie będę robić równie smaczną wersję z piwem.
icon_smile.gif
Dzięki, Tatter!
anbetung.gif
cvety.gif


Beef_Carbonnade_Tatter.jpg
 

Załączniki

  • Beef_Carbonnade_Tatter.jpg
    Beef_Carbonnade_Tatter.jpg
    32.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Joanno...bardzo sie ciesze! Koniecznie pokaz nam jak wygladala juz zapieczona z bagietka...
 

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
Ja po prostu musze jechac z T. na zakupy bo ja nic nie rozumiem. Jest caly regal piw , wiekszosc zagraniczna (bo te wloskie to nie za dobre) ale ja sie w ogole na tym nie znam i szukalam tych z napisem Ale.
Jednak jak powiedzialam T. co chce ugotowac to powiedzial, ze pojedziemy do carefoura i on znajdzie, bo sie nie moze doczekac kiedy cos takiego bedzie na stole...
icon_mrgreen.gif
Takze juz nie dlugo...
 

ja.1980

Member
Paź 12, 2005
212
0
0
To i ja dopisuję to mięsko do swojej listy oczekujących na zrobienie. Już kilka lat nie robiłam wołowiny więc sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie...