Beef Carbonnade*

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ja zagladam i czekam az posmakujesz i powiesz jak wyszlo
icon_wink.gif
Sama sie przymierzam, ale jakos mi nie po drodze do sklepu po mieso. na razie.
icon_frown.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Jestem ! Moni, wybacz, juz jestem, rozumiem, ze chcesz odgrzac wykonana potrawe. Mysle, ze lepiej bedzie najpierw przygotowac mieso, a dopiero przed podanie zapiec wraz z biagietkami.

Co do alkoholu, Syso, oczywiscie wszystko wyparowuje, zostaje tylko smak i zapach.
Tak jak w kazdym daniu z winem, piwem czy innym trunkiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Gdybym sama byla w takiej sytuacji, to mysle, ze przygotowalabym mieso, a pozniej dopiero zapiekla z bagietkami przed podaniem.
Ale wlasciwie nic nie powinno sie tej bagietce stac, moze nie wciskaj jej zanadto w sos, zrobisz to dopiero gdy bedziesz calosc odgrzewac.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
wyszło bardzo , ale to bardzo smakowicie
mieso rozpływa sie w ustach, bagietka dla przeciwwagi chrupiąca,
aromat zniewala
no pyszne jest

ale...porter żywca nadal goryczkowy smak, i mam dylemat jak belgijski smakuje. Czy jest łagodniejszy, czy tak ma byc
ze ta goryczka nadaje charakteru?
to nie ujma dla dania, zwyczajnie ciekawi mnie, czy smak miał byc łagodny czy jednak z nuta goryczki

zostanie w repertuarze
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Bardzom rada!
icon_biggrin.gif


Co do trunku - smak potrawy, tak jak zauwazylas, w znacznej mierze bedzie zalezal od rodzaju ale/stout. Ja nie uzywam belgijskiego, bo tutejsze sa rewelacyjne i jesli wybiore z goryczka to jej posmak pozostanie w potrawie oczywiscie.
Moni, zrob kilka eksperymentow i sprawdz, z ktorym piwem smakuje C najbardziej
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Oj, Syso, chyba sie spoznilam - Duchy Organic Ale jest wysmienite!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
margaryna weganska - bez laktozy, to wiem ze moge maslo zastapic, ale czy nie moglabym "wypedzlowac" bagietek oliwa?
Bo zaslinilam sie czytajac przepis i strasznie pozadam wykonania
icon_mrgreen.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Kermidt, wypedzluj. Z maslem sa jednak 1000 razy lepsze!!!
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Ale Tatter, synek Ker nie moze masla!
 

ja.1980

Member
Paź 12, 2005
212
0
0
Robie jutro. Kupiłam jedyne stout jakie było w sklepie czyli guinnessa. Kupiłam też żywieckiego portera dla porównania smaków, także pociągnę z obu butelek przed wykorzystaniem
icon_smile.gif
i dam znać co zauważyłam. Na pierwszy rzut oka (poza ceną) istotna różnica jest w zawartości alkoholu, guinness ma 5% żywiec 9,2%...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
dzisiaj zrobiłam zebralo same zachwyty - jeszcze raz dziekuje Tatter za taki cudowny przepis!!!! Bomba!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: