lLasagne selerowe kryzysowe*

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
Seler
2 marchewki
2 pietruszki
Pieczarki,
Cebula mniejsza niż większa
0,5 kg mięsa mielonego
Kapka oliwy
Sól, pieprz, gałka
2 ząbki czosnku
Przecier pomidorowy
Ser żółty
1 papryka
Sos sojowy
2 pomidory
Seler obrać, pokroić w plastry i blanszować, zostawić w wodzie z cytryną na czas przygotowania reszty składników. Pieczarki podsmażyć z posiekaną drobno cebulą popieprzone i posolone na odrobinie oleju. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na małych oczkach i podsmażyć z gałką, solą i pieprzem na odrobinie oleju. Paprykę pokroić w paseczki. Ser zetrzeć na tarce albo pokroić w plasterki. Przecier (można dolać wody jeśli gęsty) zmieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posolić, popieprzyć, można dolać wody jeśli gęsty. Mięso podsmażyć, doprawić sosem sojowym, pieprzem.Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Nasmarowane oliwą naczynie żaroodporne wykładamy warstwami –seler, marchew z pietruszką, seler, mięso, sos pomidorowy, papryka, część sera, pieczarki, seler, pomidory popieprzone i posolone, ser. Zapiekać w ok. 150 C ok. 40 minut, pod koniec przypiec ser w wyższej temp.


*przeżyłam głęboki kryzys odkrywszy że nie posiadam właściwych skąłdników będąc głęboko przekonana o tym iż właściwe skłądniki zakupiłam, ale ktoś złośliwie mi je podminił na dwie główki sałaty...serio ,serio...ale dzięki temu powstało powyższe danie i zostało pochwalone