Dynia pieczona
ok. 60 dag żółtej dyni melonowej
2-3 duże ząbki czosnku
sos sojowy
ok. 1 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
olej
Czosnek wycisnąć do kubka, dodać kilka łyżek oleju, wymieszać i odstawić. Dynię obrać, pokroić na słupki (ok. 1x1x10 cm). Włożyć do szerokiego naczynia żaroodpornego, posypać słodką papryką, wyłożyć na kawałki dyni czosnek z olejem. Wymieszać, skropić obficie sosem sojowym, dodać 2 łyżki wrzątku. Przykryć i wstawić do bardzo mocno nagrzanego piekarnika. Po ok. 20 min wyjąć, dynię ze spodu przełożyć na wierzch, polać powstałym sosem, przykryć i wstawić ponownie do piekarnika. Dynia piecze się ok. 40 min.
Można zapiekać również pomarańczową dynię, ale jest twardsza i dłużej się piecze (ok. 1 godz). Można piec ją również z ulubionymi przyprawami, np. oregano.
Doskonałe warzywo do obiadu. Możne z niej zrobić pyszną pastę do pieczywa rozgniatając widelcem wystudzoną dynię.
ok. 60 dag żółtej dyni melonowej
2-3 duże ząbki czosnku
sos sojowy
ok. 1 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
olej
Czosnek wycisnąć do kubka, dodać kilka łyżek oleju, wymieszać i odstawić. Dynię obrać, pokroić na słupki (ok. 1x1x10 cm). Włożyć do szerokiego naczynia żaroodpornego, posypać słodką papryką, wyłożyć na kawałki dyni czosnek z olejem. Wymieszać, skropić obficie sosem sojowym, dodać 2 łyżki wrzątku. Przykryć i wstawić do bardzo mocno nagrzanego piekarnika. Po ok. 20 min wyjąć, dynię ze spodu przełożyć na wierzch, polać powstałym sosem, przykryć i wstawić ponownie do piekarnika. Dynia piecze się ok. 40 min.
Można zapiekać również pomarańczową dynię, ale jest twardsza i dłużej się piecze (ok. 1 godz). Można piec ją również z ulubionymi przyprawami, np. oregano.
Doskonałe warzywo do obiadu. Możne z niej zrobić pyszną pastę do pieczywa rozgniatając widelcem wystudzoną dynię.