Ciasteczka korzenne

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
Ciasteczka korzenne

Składniki:
- 17 dag masła
- 17 dag cukru pudru
- 30 dag mąki
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 25 dag rodzynek
- po 1/4 łyżeczki mielonych goździków oraz gałki muszkatałowej
- lukier i/lub rozpuszczona czekolada

A robi się je tak:
1. Rozpuścić sodę w łyżce gorącej wody (czyli: wsypać sodę do filizanki i zalać łyzką gorącej wody
icon_smile.gif
) masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Wsypywac powolutku mąkę. Jajka całe (bez skorupek rzecz jasna) ubic z rozpuszczoną sodą, dodac do ciasta. wsypać cynamon, sól, goździki i gałkę(ale nie oczną ;) ), na końcu rodzynki. Wymieszać składniki.
2. Wyłozyć blachę papierem do pieczenia i nakładać ciasto czymkolwiek (np. łyżką), zachowując rozsądne odległości (bo ciastka się nieco rozleją)
3. Pieć w 190 stopniach ok.20 minut.
4. Dekorować lukrem i/lub czekoladą w esy-floresy.

:smacznego: