Faszerowany kurczak

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
Faszerowany kurczak

PA150498.jpg


Składniki:
1 kurczak
Pół torebki ryżu ugotowanego (ok. 8-10 min)
4 pieczarki
3 plasterki boczku wędzonego
1 duża cebula
Przyprawa grill klasyczny Kamisa
Sól, pieprz, słodka i ostra papryka
2 łyżki miodu
3 łyżki oleju
3 łyżki wody

Przygotowanie
Boczek pokroić, podsmażyć na łyżce oleju, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę pieczarki i cebule, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, chwilę dusić. Dodać ugotowany ryż, smażyć około minuty, odstawić do przestudzenia.

Kurczaka umyć, natrzeć od środka solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Nadziewać przygotowanym wcześniej farszem, spiąć wykałaczkami, natrzeć z wierzchu całego przyprawą do grilla, solą i pieprzem. Piec na brytfannie ok. 1 h 20 min. 3 łyżki wody wymieszać z miodem i pozostałym olejem. Połową przygotowanego sosu polać kurczaka po ok. 15 min pieczenia. Po 40 min pieczenia obrócić kurczaka na 2 stronę i polać resztą sosu.

Wychodzi soczysty, delikatny i bardzo syty.

kurczak3.jpg
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A nie za mało troche tego farszu?
gruebel_2.gif


Kurak wyglada pierwsza klasa, aż głodna się zrobiłam
icon_mrgreen.gif
daumen.gif