Racuszki dyniowe

Ania D.

Member
Gru 9, 2005
363
0
0
Racuszki dyniowe

60 dag obranej dyni
ok. 2/3 szklanki mąki ryżowej
2 łyżki syropu słodowego lub miodu
1 łyżeczka zapachu śmietankowego
1/2 płaskiej łyżeczki kardamonu
szczypta soli
olej

Dynię zetrzeć na średnie wiórki, odcisnąć na sitku. Dodać mąkę, słód lub miód, zapach, kardamon i sól. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić na kilka minut. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączać nadmiar oleju na ręczniku papierowym.
Zapach śmietankowy jest najłagodniejszy z zapachów, jeśli chcemy dodać inny, to zmniejszamy jego ilość w przepisie.
 

Ania D.

Member
Gru 9, 2005
363
0
0
Tak, obok waniliowego, rumowego i innych jest i śmietankowy. Ja bardzo lubię zapach śmietankowy, bo jest najłagodniejszy ze wszystkich olejków. Powinien być w każdym większym sklepie. Bardzo lubię dodawać go do ciast i ciasteczek.
 

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
no i zrobiłam. Ale zamiast miodu dałam syrop daktylowy. No i bez sztucznych dodatków. No i nie wiem, czy to nie moje smaki, czy to ten syrop, ale drugi raz tego nie zrobię. Mimo to dzięks za przepis.
wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy