Racuszki dyniowe

Ania D.

Member
Gru 9, 2005
363
0
0
Racuszki dyniowe

60 dag obranej dyni
ok. 2/3 szklanki mąki ryżowej
2 łyżki syropu słodowego lub miodu
1 łyżeczka zapachu śmietankowego
1/2 płaskiej łyżeczki kardamonu
szczypta soli
olej

Dynię zetrzeć na średnie wiórki, odcisnąć na sitku. Dodać mąkę, słód lub miód, zapach, kardamon i sól. Wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić na kilka minut. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączać nadmiar oleju na ręczniku papierowym.
Zapach śmietankowy jest najłagodniejszy z zapachów, jeśli chcemy dodać inny, to zmniejszamy jego ilość w przepisie.
 

Ania D.

Member
Gru 9, 2005
363
0
0
Tak, obok waniliowego, rumowego i innych jest i śmietankowy. Ja bardzo lubię zapach śmietankowy, bo jest najłagodniejszy ze wszystkich olejków. Powinien być w każdym większym sklepie. Bardzo lubię dodawać go do ciast i ciasteczek.
 

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
no i zrobiłam. Ale zamiast miodu dałam syrop daktylowy. No i bez sztucznych dodatków. No i nie wiem, czy to nie moje smaki, czy to ten syrop, ale drugi raz tego nie zrobię. Mimo to dzięks za przepis.
wink.gif