IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Masło dyniowo-jabłkowe, Pumpkin-Apple Butter
Pysia
post 19 Oct 2007, 15:11
Post #1


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 962
Dołączył: 11-August 05
Skąd: Bielsko-Biała
Użytkownik nr: 653



Pyszne i aromatyczne "masło" z dynii.  Zapach unosi się w całym mieszkaniu.
Przepis pochodzi z http://blog.fatfreevegan.com/2006/10/pumpk...ple-butter.html

Masło dyniowo-jabłkowe

1/2 szklanki jasnych rodzynek
3/4 szklanki soku jabłkowego
2 szklanki musu z dynii
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 szklanki musu jabłkowego
1/4 szklanki nektaru agawy lub jakiejś innej substancji słodzącej np. syrop klonowy , miód (ja dałam syrop klonowy)
1/4 szklanki cukru ( u mnie trzcinowy)
szczypta soli

Rodzynki namoczyć w soku ,gotować aż napęcznieją i wchłoną sok. Następnie zmiksować na purre. Wymieszać wszystkie składniki i gotować na małym ogniu około godziny aż masa będzie gęsta.
Załączone pliki
Załączony plik  mas_o.JPG ( 71.46K ) Suma pobrań: 4
Załączony plik  MAS_O_3.JPG ( 58.19K ) Suma pobrań: 1
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 19 Oct 2007, 16:29
Post #2


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



Ciekawy i kuszacy przepis, robilam kiedys cos w stylu smarowidla z dyni, ale wyszlo bez wyrazu i mdle. Dodatek rodzynek i przypraw na pewno zmienilby postac rzeczy. A zdjecia ladne i cieple. daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pysia
post 19 Oct 2007, 16:54
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 962
Dołączył: 11-August 05
Skąd: Bielsko-Biała
Użytkownik nr: 653



Dziękuję Ines. Nie jest mdłe ponieważ jabłka oraz dodatki robią swoje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 19 Oct 2007, 19:24
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.458
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Pysiu, kapitalny przepis wyszukałaś.
Zrobiłaś na bieżące zużycie czy zapasteryzowałaś?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 19 Oct 2007, 21:58
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



świetny przepis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 19 Oct 2007, 22:37
Post #6


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



A wiecie jakie byloby pyszne gdyby dodac z 25g masla....pycha! icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pysia
post 20 Oct 2007, 03:28
Post #7


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 962
Dołączył: 11-August 05
Skąd: Bielsko-Biała
Użytkownik nr: 653



CYTAT(Joanna @ 19 Oct 2007, 20:24 ) *
Pysiu, kapitalny przepis wyszukałaś.
Zrobiłaś na bieżące zużycie czy zapasteryzowałaś?

Zrobiłam z podwójnej porcji i część zapasteryzowałam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malta_79
post 24 Oct 2007, 16:20
Post #8


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 289
Dołączył: 21-October 07
Skąd: Knurów
Użytkownik nr: 5.876



Pysiu, rozumiem, że pod hasłem mus dyniowy rozumiesz dynie obgotowaną w lekkim syropie i przetartą?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pysia
post 25 Oct 2007, 07:33
Post #9


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 962
Dołączył: 11-August 05
Skąd: Bielsko-Biała
Użytkownik nr: 653



Mus przygotowywałam tak jak doradziła mi Joanna. Ugotować kawałki dyni na parze i zmiksować blenderem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malta_79
post 25 Oct 2007, 20:03
Post #10


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 289
Dołączył: 21-October 07
Skąd: Knurów
Użytkownik nr: 5.876



Mhm. Czyli tak, jak robiłam to zwykle icon_smile.gif. Dziękuję ślicznie za odpowiedź icon_smile.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 27 Oct 2007, 09:32
Post #11


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



Bardzo podoba mi sie ten przepis. Zrobilam wczoraj w leciutko zmodyfikowanej wersji:

- nie mialam imbiru, wiec go zastapilam kardamonem,
- zainspirowana tradycyjnymi przepisami na portugalskie dzemy dyniowe dodalam otarta skorke z pomaranczy;
- rodzynki zastapilam lekko uprazonymi platkami migdalowymi, dodalam na sam koniec.
- nie mialam syropu klonowego, wiec dalam pol szklanki cukru i dobra lyche miodu.

Jablka i dynie ugotowalam na parze - potem rozgniotlam widelcem, nie miksowalam na pure. Nie trzeba bylo gotowac godziny - pol wystarczylo.

Zapach zniewalajacy. Konsystencja rzeczywiscie maslana, choc z uwagi na to ze miksowalam nie jest az tak gladka.

Zostalo mi jeszcze pol dyni melonowej (o ile sie nie myle), wiec bedzie powtorka w wersji oryginalnej. Wyszly mi 2 sloiczki. Dziekuje za przepis icon_smile.gif

Załączony plik  IMG_0414.JPG ( 28.06K ) Suma pobrań: 2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 3 Sep 2008, 10:12
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.022
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Podnoszę, bo mam dynię i szukałam inspiracji.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 3 Sep 2008, 10:24
Post #13


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



CYTAT(joannas @ 3 Sep 2008, 11:12 ) *
Podnoszę, bo mam dynię i szukałam inspiracji.


Bardzo polecam - robiłam 2 razy i sie szykuje na kolejny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 8 Sep 2008, 21:04
Post #14


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



Słow się rzekło i słoiki juz zapasteryzowane. Robilam z podwjnej porcji, zamiast rodzynek - suszone morele. Nie zmiksowałam co prawda, bo nie miałam sprzętu, ale się jakoś rozleciały i wyszło smarowidło pierwsza klasa. Mlask. A, dodałam miodu gryczanego w charakterze substancji słodzącej i zwykły cukier w ilości przepisowej. Wyszlo mi 4,5 słoika standardowego dzemowego icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 16 Sep 2008, 15:24
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



ja jutro zrobię ,bo mam jeszcze fajnie upieczoną dynię .... hm Ines z morelami czy płatkami migdałowymi robić?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 16 Sep 2008, 18:07
Post #16


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



Mnie z morelami bardzo pasuje, ale rodzynki są jednak słodsze. Moze będziesz musiała zwiększyć ilość cukru w przepisie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 16 Sep 2008, 18:17
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Ines dziękuję za rady
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 16 Sep 2008, 19:32
Post #18


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



Proszę bardzo, jak robiłam z płatkami to, o ile dobrze pamietam, dodawałam rodzynki. Można dać i mielone migdały, nic nie stoi na przeszkodzie. Połączenie jabłek i migdałow jest genialne.
W wersji z morelami nie dodawałam musu jabłkowego, ale samą dynię, a morele ugotowałam w soku jabłkowym.
Rób, rób nie pożałujesz. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 21 Sep 2008, 15:34
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.384
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



pyszne
Załączony plik  dynia_002.jpg ( 950.26K ) Suma pobrań: 2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 21 Sep 2008, 20:46
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.458
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Margot, śliczne. Ja będę je robić jutro. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th May 2019 - 14:07