- Cze 21, 2007
- 6,114
- 0
- 0
Danie bardzo proste do przygotowania a przy tym efektowne
- 4 gruszki (klapsy a obecnie konferencja. Dojrzałe, ale twarde.),
- około 1,2 kg schabu środkowego,
- duża cebula,
- dwie łyżki oleju,
- sól, pieprz czarny świeżo zmielony, tymianek, estragon,
- 250 ml piwa jasnego,
- sok z cytryny (trzy łyżki)
- 100 g cukru pudru
- nić do wiązania mięsa
Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, uformować i obwiązać nicią (jak baleron). Odstawić do lodówki na godzinkę.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Obrać i pokroić cebulę.
W brytfannie rozgrzać olej, zrumienić mięso z każdej strony, następnie obłożyć cebulą i dodać zioła.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę, po 30 minutach mięso skropić sokiem z cytryny i podlać piwem.
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Szklankę wody zagotować w rondlu razem z cukrem, włożyć gruszki (ja to robię w dwóch turach). Gotować gruszki około 6...7 minut, następnie wyjąć, a syrop odparować do połowy płynu.
Mięso wyjąć na półmisek, sos z pieczenia wymieszać z syropem i zagotować. Mięso pokroić, obłożyć gruszkami i całość polać sosem.
Smacznego
- 4 gruszki (klapsy a obecnie konferencja. Dojrzałe, ale twarde.),
- około 1,2 kg schabu środkowego,
- duża cebula,
- dwie łyżki oleju,
- sól, pieprz czarny świeżo zmielony, tymianek, estragon,
- 250 ml piwa jasnego,
- sok z cytryny (trzy łyżki)
- 100 g cukru pudru
- nić do wiązania mięsa
Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, uformować i obwiązać nicią (jak baleron). Odstawić do lodówki na godzinkę.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Obrać i pokroić cebulę.
W brytfannie rozgrzać olej, zrumienić mięso z każdej strony, następnie obłożyć cebulą i dodać zioła.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę, po 30 minutach mięso skropić sokiem z cytryny i podlać piwem.
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Szklankę wody zagotować w rondlu razem z cukrem, włożyć gruszki (ja to robię w dwóch turach). Gotować gruszki około 6...7 minut, następnie wyjąć, a syrop odparować do połowy płynu.
Mięso wyjąć na półmisek, sos z pieczenia wymieszać z syropem i zagotować. Mięso pokroić, obłożyć gruszkami i całość polać sosem.
Smacznego
Ostatnią edycję dokonał moderator: