- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Polentabrot / Chleb kukurydziany
Ten chleb przetłumaczyła Mirabbelka,a orginalna recepta jest tu
http://www.petras-brotkasten.de/BrotPolentabrot.html
Cytuję Mirabbelkę:
Zaczyn: 2 lyzki aktywnego zakwasu
30g letniej wody
60g maki 550
20g grubej polenty (Petra: uzyla sredniej)
100g zimnej wody
Ciasto:
200g zimnej wody
300g maka 550** (wysokoproteinowej lub z dodatkiem glutenu)-
1 lyzeczka soli
zaczyn jw
schlodzona polenta jw
gruba polenta do posypania
Składniki zaczynu wymieszac pozostawic do przefermentowania przez noc, powinien przyrosnąć 4-krotnie.
Gruba polente wymieszac z woda i zagotowac w kuchence mikrofalowej. Kaszka powinna być dosc gesta. Można tez gotowac na normalnej kuchence ok. 5 minut az do zgęstnienia. Rozprowadzic na plaskim talerzu i pozostawic do ostygniecia na min 20 minut.
Zmieszac make z woda i pozostawic na 15 minut.
Wyrabiac 15 minut, az ciasto będzie bardzo gładkie. Dodac przefermentowany zaczyn, sol i wyrabiac dalej z rozdrobniona kaszka kukurydziana, w miedzyczasie ochlodzona, az się calkiem wchłonie w ciasto.
Teraz masa będzie bardzo wilgotna i klejaca.
Wyrzucic ciasto do lekko naoliwionej miski i zostawic do wyrośnięcia na 3 i pol godziny, żeby się mocno napuszylo ale jeszcze nie podwoilo swojej objetosci. W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach odgazowac, tzn rozpłaszczyć i formowac w kule. To zagniatanie znacznie wzmocni strukture ciasta. Pozostaly czas pozostawic w spokoju.
Ciasto posypac maka i wyrzucic na również umaczony blat.
Utworzyc okragły bochenek przykrc folia i odstawic na 15 minut.
Grubej kaszki nasypac na talerz.
Bochenek spryskac woda i umaczac w kaszce. Strona wysypana ułożyć w koszykach do wyrastania. Koszyk przykryc szczelnie torba foliowa i odstawic do wyrastania na 2 do 3 godzin. Może nie przyrosna podwojnie, ale stanie się bardzo puszyste.
Przynajmniej 45 minut przed pieczeniem nagrzac piekarnik z kamieniem na 220 st C.
Chleb przed pieczeniem ułożyć na kawalkach papieru i naciac ostrym nozem spiralnie zaczynając od srodka (krecac papierem na osi)
Piec 40-45 minut az do zbrązowienia. Ostudzic na kratce.
p.s tu są proporcje na 1 chleb ,u Pettry na 2
Ten chleb przetłumaczyła Mirabbelka,a orginalna recepta jest tu
http://www.petras-brotkasten.de/BrotPolentabrot.html
Cytuję Mirabbelkę:

Zaczyn: 2 lyzki aktywnego zakwasu
30g letniej wody
60g maki 550
20g grubej polenty (Petra: uzyla sredniej)
100g zimnej wody
Ciasto:
200g zimnej wody
300g maka 550** (wysokoproteinowej lub z dodatkiem glutenu)-
1 lyzeczka soli
zaczyn jw
schlodzona polenta jw
gruba polenta do posypania
Składniki zaczynu wymieszac pozostawic do przefermentowania przez noc, powinien przyrosnąć 4-krotnie.
Gruba polente wymieszac z woda i zagotowac w kuchence mikrofalowej. Kaszka powinna być dosc gesta. Można tez gotowac na normalnej kuchence ok. 5 minut az do zgęstnienia. Rozprowadzic na plaskim talerzu i pozostawic do ostygniecia na min 20 minut.
Zmieszac make z woda i pozostawic na 15 minut.
Wyrabiac 15 minut, az ciasto będzie bardzo gładkie. Dodac przefermentowany zaczyn, sol i wyrabiac dalej z rozdrobniona kaszka kukurydziana, w miedzyczasie ochlodzona, az się calkiem wchłonie w ciasto.
Teraz masa będzie bardzo wilgotna i klejaca.
Wyrzucic ciasto do lekko naoliwionej miski i zostawic do wyrośnięcia na 3 i pol godziny, żeby się mocno napuszylo ale jeszcze nie podwoilo swojej objetosci. W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach odgazowac, tzn rozpłaszczyć i formowac w kule. To zagniatanie znacznie wzmocni strukture ciasta. Pozostaly czas pozostawic w spokoju.
Ciasto posypac maka i wyrzucic na również umaczony blat.
Utworzyc okragły bochenek przykrc folia i odstawic na 15 minut.
Grubej kaszki nasypac na talerz.
Bochenek spryskac woda i umaczac w kaszce. Strona wysypana ułożyć w koszykach do wyrastania. Koszyk przykryc szczelnie torba foliowa i odstawic do wyrastania na 2 do 3 godzin. Może nie przyrosna podwojnie, ale stanie się bardzo puszyste.
Przynajmniej 45 minut przed pieczeniem nagrzac piekarnik z kamieniem na 220 st C.
Chleb przed pieczeniem ułożyć na kawalkach papieru i naciac ostrym nozem spiralnie zaczynając od srodka (krecac papierem na osi)
Piec 40-45 minut az do zbrązowienia. Ostudzic na kratce.

p.s tu są proporcje na 1 chleb ,u Pettry na 2