Sałatka słodko-ostra

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Sałatka słodko - ostra z kapusty pekińskiej

S4020905.jpg

kapusta pekińska
marchewka

Sos:

Wymieszać:
3 łyżki oleju,
1 łyżkę sosu sojowego,
1 łyżkę miodu wielowiatowego,
1/2 łyżeczki sambala,
1/2 łyżeczki octu
szczyptę cukru
i szczyptę soli, do smaku.

Liście kapusty pekińskiej pokroić w paseczki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Sałatkę zalac sosem, wymieszać dokładnie, odstawić na 10-15 min.

Pyszna, SMACZNEGO!
mniam.gif


wink.gif
 

Załączniki

  • S4020905.jpg
    S4020905.jpg
    347.5 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Wstawiam lepsze zdjęcie
icon_mrgreen.gif


wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
gruebel_2.gif
małokwiatowy, powiadasz... no, z takich malutkich łąkowych kwiatuszków, of kors!
icon_lol.gif




Oczywiście, chodziło o miód wielokwiatowy, zaraz poprawię.
icon_razz.gif


(smak innych miodów był by zbyt mocny i zbyt by się mógł "wybijać", np. gryczany czy leśny itd.)
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Mam nadzieję, że Ci będzie smakowało.
wink.gif

Ilością sambala można regulować ostrość, w zależności, ile jesteśmy w stanie wytrzymać
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zrobiłam, ale coś wyszło nie tak, bo sałatka wcale nie była pikantna.

Pewnie przez proporcje warzyw. Ja użyłam dwie średnie marchewki i mniejszą połówkę kapusty pekińskiej.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Przykro mi, Villanelle.
icon_sad.gif


Fakt, pewnie powinnam o tym napisać: ja daję zazwyczaj 1 marchewkę, a co do kapusty - mało kiedy całą, przeważnie nie daję juz tego samego środka, który jest żółty lub biały.

Więc w przypadku, kiedy dawałaś więcej warzyw, trzeba by podwoić proporcje sosu, lub przynajmniej samego sambala - nawet domieszać do gotowej juz salatki plus ew. trochę miodu.

Mam nadzieję, ze się nie zraziłaś i spróbujesz, bo to smaczna sałatka
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Podwoiłam sambala i zrobiłam nieco większą porcję sosu, ale i tak nic.

Mi osobiście smakowała, ale czegoś w niej brakowało.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
dontknow.gif


może poeksperymentuj z pieprzem, z cayenne, czosnkiem, solą czy octem?

W każdej potrawie trzeba czasem odnaleść własną nutę smakową
icon_biggrin.gif


Mnie ona akurat smakuje, zwłaszcza do dań chińskich.

Zmiany w czyimś przepisie są czasem konieczne, by nam smakowało
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Spróbowałam i nie zachwyciła mnie. Dałam dosłownie odrobinkę octu, a i tak go czułam i mi przeszkadzał. Następnym razem zrobię w ogóle bez niego. I dorzucę jakąś paprykę czy coś w ten deseń
icon_smile.gif


slodkoostra1009280.jpg