Kremowa masa do tortu

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Składniki:

-4 żółtka

- jajko

- 1/2 szkl cukru pudru

- 200 g serka homogenizowanego

- 1,5 szkl mleka w proszku

- kostka masła


Przepis:

1. Ubić żółtka i jajko z cukrem na parze, ostudzić.

2. Utrzeć masło, dodać masę jajeczną, mleko w proszku i serek.


Masa jest prościutka, ale bardzo smaczna. Starcza na przełożenie i pokrycie małego torcika ( np. z tortownicy 26 cm), a na większy tort należy zmienić proporcje - proponuję dodać jedynie jedno jajo więcej, więcej serka ( tak z 350 g), pół szklanki mleka w proszku więcej i 1,5 kostki masła. Należy też pamiętać o jednakowej temperaturze składników, żeby się nie zważyło, czyli trzeba pamiętać, że serek nie może być wyjęty prosto z lodówki.