- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Wg Ireny Gumowskiej "Słońce w słoikach" Wyd. Watra z 1990 r:
1. Dżem żurawinowy: Owoce przebrane i umyte przesypać cukrem i i na drugi dzień smażyć Można też rozpuścić cukier w wodzie lub soku żurawinowym., wrzucić owoce i dopiero smażyć. Na 1 kg żurawin bierze się 1-2 kg cukru i 2 szkl soku lub wody. Smażąc dżem trzeba go mieszać aby się nie przypalił. Gdy kropla dżemu nie rozlewa się na talerzyku, wkładać dżem do słoików , zamykać i pod kocyk.
2. Sok:można odparować z żurawin ale najpierw zasypuje się je cukrem na kilka godzin. Żurawiny są kwaśne i wymagają więcej cukru niż inne owoce. Można też przepuścić je przez sokowirówkę, otrzymany sok osłodzić do smaku i pasteryzować np w butelkach.Pozostale owoce dodać do dżemu.
3. Przecier: Owoce surowe lub podgotowane zmiksować, przetrzeć przez sito, ogrzać do zawrzenia razem z cukrem dodanym do smaku i albo gorący wlewać do gorących butelek i pod kocyk albo wymieszany z cukrem pasteryzować w butelkach ok 20 min przy 80 st.C Od razu schładzać.
4. Przecier -surówka: przebrane umyte osączone owoce rozgnieść na miazgę lub zmiksować i ucierać drewnianą pałką z dodatkiem cukru (na 1 kg żurawin 1,60 kg cukru) aż do zupełnego rozpuszczenia cukrui wessania go przez owoce. Gdy powstanie rodzaj galaretki przełożyć do słoików ubijając lekko
by wyprzeć powietrze. Słoiki dobrze zamknąć i przechowywać w chłodnym,suchym i ciemnym miejscu.
1. Dżem żurawinowy: Owoce przebrane i umyte przesypać cukrem i i na drugi dzień smażyć Można też rozpuścić cukier w wodzie lub soku żurawinowym., wrzucić owoce i dopiero smażyć. Na 1 kg żurawin bierze się 1-2 kg cukru i 2 szkl soku lub wody. Smażąc dżem trzeba go mieszać aby się nie przypalił. Gdy kropla dżemu nie rozlewa się na talerzyku, wkładać dżem do słoików , zamykać i pod kocyk.
2. Sok:można odparować z żurawin ale najpierw zasypuje się je cukrem na kilka godzin. Żurawiny są kwaśne i wymagają więcej cukru niż inne owoce. Można też przepuścić je przez sokowirówkę, otrzymany sok osłodzić do smaku i pasteryzować np w butelkach.Pozostale owoce dodać do dżemu.
3. Przecier: Owoce surowe lub podgotowane zmiksować, przetrzeć przez sito, ogrzać do zawrzenia razem z cukrem dodanym do smaku i albo gorący wlewać do gorących butelek i pod kocyk albo wymieszany z cukrem pasteryzować w butelkach ok 20 min przy 80 st.C Od razu schładzać.
4. Przecier -surówka: przebrane umyte osączone owoce rozgnieść na miazgę lub zmiksować i ucierać drewnianą pałką z dodatkiem cukru (na 1 kg żurawin 1,60 kg cukru) aż do zupełnego rozpuszczenia cukrui wessania go przez owoce. Gdy powstanie rodzaj galaretki przełożyć do słoików ubijając lekko
by wyprzeć powietrze. Słoiki dobrze zamknąć i przechowywać w chłodnym,suchym i ciemnym miejscu.