- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Rogaliki drożdżowe:
40 dkg mąki tj ok. 2 szkl
4 dkg drożdży
3/4 szkl mleka ale tłustego, nie żadne 0%
3 żółtka,
5 dkg cukru czyli ok. 2 łyżki
pół masła lub dobrej margaryny
szczypta soli
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Masło stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i solą (ale nie zawsze ucierałam, czasem tylko roztarłam łyżką ). Przesiać mąkę do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, żółtka, wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopiony i przestudzony tluszcz. Ja dodaję zawsze w 3 porcjach, nigdy naraz. Po dokładnym wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce niech rośnie. Gdy wyrośnie przynajmniej dwukrotnie przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkować na okrągły placek, kroić promieniście na 8 części. Na każdej kłaść nazienie, zwijać rogaliki tak, aby koniuszek znalazl się pod spodem i ładnie ułożyć rożki.Ulożyć na posmarowanej blasze zachowując spore odstępy niech urosną. Smarować spienionym bialkiem i posypywać grubym cukrem. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 30 min.
Nadzieniem może być mak tak zrobiony jak do makowców , ser z cukrem i żółtkiem, marmolada a ja najbardziej lubię z rabarbarem. Smacznego.
40 dkg mąki tj ok. 2 szkl
4 dkg drożdży
3/4 szkl mleka ale tłustego, nie żadne 0%
3 żółtka,
5 dkg cukru czyli ok. 2 łyżki
pół masła lub dobrej margaryny
szczypta soli
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Masło stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i solą (ale nie zawsze ucierałam, czasem tylko roztarłam łyżką ). Przesiać mąkę do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, żółtka, wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopiony i przestudzony tluszcz. Ja dodaję zawsze w 3 porcjach, nigdy naraz. Po dokładnym wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce niech rośnie. Gdy wyrośnie przynajmniej dwukrotnie przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkować na okrągły placek, kroić promieniście na 8 części. Na każdej kłaść nazienie, zwijać rogaliki tak, aby koniuszek znalazl się pod spodem i ładnie ułożyć rożki.Ulożyć na posmarowanej blasze zachowując spore odstępy niech urosną. Smarować spienionym bialkiem i posypywać grubym cukrem. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 30 min.
Nadzieniem może być mak tak zrobiony jak do makowców , ser z cukrem i żółtkiem, marmolada a ja najbardziej lubię z rabarbarem. Smacznego.