Krupnik korzenny*

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Jest tak cholernie zimno że zaczynamy od rozgrzewki: Krupnik korzenny
1 l spirytusu
1/2 l miodu
1/2 l wody
szczypta gałki muszkatołowej
kawałek cynamonu
5 goździków
5 ziaren pieprzu
1/2 laski wanilii
trochę skórki pomarańczowej
Miód przyrumienić w rondlu razem z korzeniami, oprócz skórki pomarańczowej, wlać do miodu wodę, zagotować, odstawić z ognia.
Wlać do miodu spirytus, nie gotować!!!
Wlać do dużej karafki, włożyć skórkę pomarańczową, zamknąć szczelnie, przechowywać do dnia następnego, zlać ostrożnie czysty krupnik do butelki, osad przesączyć przez bibułę.
Podaje się krupnik grzany lub zimny
A jutro może miodówka żołądkowa? Bo teraz straciłam dostęp do komputra.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: