Kulebiak z łososiem*

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Kulebiak z łososiem

400 g ciasta „brioche” (przepis podam na dole)

250 g świeżego łososia
50 ml białego wina wytrawnego
100 g masła
40 g ryżu
100 g pieczarek
3 szalotki
2 jajka
łyżka zielonej siekanej pietruszki
2 łyżki siekanego szczypiorku
łyżka koperku
0,5 litra rosołu z kurczaka
pół cytryny
sól, pieprz, papryka

do podawania: rozpuszczone masło i kwaśna śmietana

Łososia pokroić na małe kawałki, włożyć do wysmarowanej masłem brytwanki, posolić, posypać papryką, koperkiem, wlać wino i sok z cytryny. Przykryć folią aluminiową i włożyć do piecyka na 15 minut – 180 stopni.
W garnku rozpuścić 20 g masła, zeszklić przez minutę dwie posiekane szalotki, wsypać ryż, podsmażyć minutę, wlać rosół i gotować około 15 minut. (W praktyce to jest takie małe risotto.)
Na koniec dodać posiekane jajko na twardo, pietruszkę, sól i pieprz.
W dugim garnku rozpuścić 20 g masła, dodać posiekaną szalotkę, posiekane pieczarki, gotować 6 minut, posolić a na koniec dodać szczypiorek.

Ciasto rozwałkować na spory prostokąt grubości 5 mm. Układać na środku warstwami trzy farsze (rybny, grzybowy i ryż). Zawinąć w rulon smarując brzegi rozbełtanym jajkiem. Zalepić szczelnie końce. Położyć na wysmarowanej masłem blasze. Z resztek ciasta można wyciąć jakieś dekoracje (listki, kwiatki...) i nakleić na wierzch. Posmarować jajkiem.
Zrobić 2 otwory w górnej części, by para mogła uchodzić, takie na około 1 cm średnicy. Najlepiej w te otwory włożyć rurkę zrobioną z folii aluminiowej. Wygląda to jak kominy na dachu.
Odczekać 30 minut, piec 10 minut w piekarniku 210 stopni a potem 30 minut w temp. 190 stopni.
Po wyjęciu z pieca odczekać 15 minut i wlać przez kominy trochę rozpuszczonego masła.
Podawać krojony w plastry z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Ciasto:
250 g mąki
8 g świeżych drożdży
75 g letniego mleka
150 g masła
3 jajka
8 g cukru
8 g soli

Rozpuścić drożdże w 4 łyżkach mleka. Dodać 170 g mąki i resztę mleka, wymieszać, pozostawić przykryte ścierką do wyrośnięcia. Dodać – po jednym – jajka, sól, cukier i resztę mąki. Wyrobić minimum 10 minut, dodać masło, wyrobić ponownie i odstawić na 2 godziny by urosło. Kilka razy poskładać ciasto w różne strony, trochę tak jak się robi z francuskim. Odstawić na następne 2 godziny do rośnięcia. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki obciążone talerzem na 1 godzinę.

MzM
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Kurcze Magda, ale to brzmi :!:
icon_smile.gif

Moze to wlasnie bedzie sposob na mojego lososia swiatecznego :denknach:
 

ana_zet

Member
Lis 6, 2004
58
0
0
Przepis smakowity Przeraża mnie tylko robienie tego ciasta.
Jak myślicie, nie można by tu było wykorzystać ciasta drożdżowego (jest bardzo dobry przepis na kulebiak z kapustą)?
Pozdrawiam, Ania
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
hmm, pewnie i moznaby bylo ale to ciasto ma takie wlasnie" inny smaczek" Jak nie masz czasu to zrob ta szybsza metoda. Tak naprawde to z tym ciastem tylko zagladanie do niego jest utrapieniem bo praktycznie musisz byc w domu zeby co 2 godziny przekladac, ugniatac

Dopraw dobrze farsz i gotowe