- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Listkóweczka:
1 kg świeżych listkow i pędów czarnej porzeczki
1,5 l wódki 45%
sok z cytryny
1 kg cukru
Niewielki gąsiorek wyparzyć , wysuszyć, napełnić świeżymi listkami i pędami czarnej porzeczki zebranymi w słoneczny dzień na początku wegetacji, umytymi i osuszonymi. Zalać wódką 45% , postawić na pełnym słońcu na tydzień , a następnie 3 tygodnie trzymać w cieniu. Przecedzić przez bibułę lub gazę i na każdy litr nalewki dodawać 1 lyżkę soku z cytryny. Przelać do drugiego gąsiorka i szczelnie zakorkować, odstawić w ciemne miejsce. Listki w gąsiorku zasypać cukrem i postawić w ciepłym miejscu codziennie potrząsając gąsiorkiem. Gdy cały cukier się rozpuści, zlać syrop lekko wyciskając listki, dodać do nalewki, dobrze wymieszać. Do picia nadaje się po upływie 6 miesięcy lub 1 roku, a im starsza tym lepsza.
Szczerze mowiąc takiej "im starszej" to jeszcze nie miałam okazji , a robi się ją już jakiś czas...
Jest naprawdę dobra, polecam.
1 kg świeżych listkow i pędów czarnej porzeczki
1,5 l wódki 45%
sok z cytryny
1 kg cukru
Niewielki gąsiorek wyparzyć , wysuszyć, napełnić świeżymi listkami i pędami czarnej porzeczki zebranymi w słoneczny dzień na początku wegetacji, umytymi i osuszonymi. Zalać wódką 45% , postawić na pełnym słońcu na tydzień , a następnie 3 tygodnie trzymać w cieniu. Przecedzić przez bibułę lub gazę i na każdy litr nalewki dodawać 1 lyżkę soku z cytryny. Przelać do drugiego gąsiorka i szczelnie zakorkować, odstawić w ciemne miejsce. Listki w gąsiorku zasypać cukrem i postawić w ciepłym miejscu codziennie potrząsając gąsiorkiem. Gdy cały cukier się rozpuści, zlać syrop lekko wyciskając listki, dodać do nalewki, dobrze wymieszać. Do picia nadaje się po upływie 6 miesięcy lub 1 roku, a im starsza tym lepsza.
Szczerze mowiąc takiej "im starszej" to jeszcze nie miałam okazji , a robi się ją już jakiś czas...
Jest naprawdę dobra, polecam.
Ostatnią edycję dokonał moderator: