- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Szczupak wykonany z przepisu na szczupaka po zoliborsku. (nie mam polskich liter- sorki)
Sam szczupak jest ryba mdla raczej i bez smaku ale w tym sosie jest pyszny. W oryginale wykorzystuje sie suszone grzyby ale na obczyznie ciezko mi sie do lasu wybrac
1 szczupak
3 spore kiszone ogorki
150g smietany (takiej jak do sosow, rzadkiej)
250 g pieczarek
pol szklanki startego zoltego sera
2 cebule
dwie lyzki maki
sol, pieprz, majeranek
olej do smazenia
Szczupaka podzielic na filety, umyc i osuszyc, oproszyc sola, pieprzem i odstawic do lodowki.
Pieczarki obrac i skroic w talarki, podsmazyc, cebule drobno posiekac, zeszklic, ogorki pokroic w kostke.
Grzyby, cebule i ogorki wymieszac, dodac smietane, doprawic sola, pieprzem i majerankime.
Filety oproszyc maka i smazyc na zloty kolor z kazdej strony. Nastepnie wlozyc do natluszczonej formy, zalac sosem, posypac tartym serem i zapiekac ok 10 min w 180st.
Sam szczupak jest ryba mdla raczej i bez smaku ale w tym sosie jest pyszny. W oryginale wykorzystuje sie suszone grzyby ale na obczyznie ciezko mi sie do lasu wybrac
1 szczupak
3 spore kiszone ogorki
150g smietany (takiej jak do sosow, rzadkiej)
250 g pieczarek
pol szklanki startego zoltego sera
2 cebule
dwie lyzki maki
sol, pieprz, majeranek
olej do smazenia
Szczupaka podzielic na filety, umyc i osuszyc, oproszyc sola, pieprzem i odstawic do lodowki.
Pieczarki obrac i skroic w talarki, podsmazyc, cebule drobno posiekac, zeszklic, ogorki pokroic w kostke.
Grzyby, cebule i ogorki wymieszac, dodac smietane, doprawic sola, pieprzem i majerankime.
Filety oproszyc maka i smazyc na zloty kolor z kazdej strony. Nastepnie wlozyc do natluszczonej formy, zalac sosem, posypac tartym serem i zapiekac ok 10 min w 180st.

Ostatnią edycję dokonał moderator: