- Sie 11, 2005
- 962
- 0
- 0
Pikantne klopsiki z orzechami brazylijskimi i nasionami słonecznika
250 gr orzechów brazylijskich grubo posiekanych
2x425gr cicierzycy konserwowej (ja sama gotowałam)
25gr nasion słonecznika
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 mała , drobno pokrojona cebula
2 jajka
125 gr sojowej bułki tartej ( u mnie zwykła)
sól, pieprz
olej
Zmielić orzechy i cicierzycę na gładką masę, dodać ziarna słonecznika, cebulę i pietruszkę. Ubić jajko z solą i pieprzem, wymieszać z masą. Uformować kotleciki , obtoczyć w jajku i bułce tartej. Odłożyć na 4 godziny. Posmarować kotlety olejem ( ja spryskałam) , piec w piekarniku w 200C przez 20 minut, obracając w połowie czasu.
Orzechy brazylijskie to jedno z najlepszych źródeł mikroelementu selenu.
Przepis pochodzi z książki Łatwa dieta IG.
Klopsiki podawałam z ziemniakami i sałatką ogórkowo-paprykową domowej roboty.
250 gr orzechów brazylijskich grubo posiekanych
2x425gr cicierzycy konserwowej (ja sama gotowałam)
25gr nasion słonecznika
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 mała , drobno pokrojona cebula
2 jajka
125 gr sojowej bułki tartej ( u mnie zwykła)
sól, pieprz
olej
Zmielić orzechy i cicierzycę na gładką masę, dodać ziarna słonecznika, cebulę i pietruszkę. Ubić jajko z solą i pieprzem, wymieszać z masą. Uformować kotleciki , obtoczyć w jajku i bułce tartej. Odłożyć na 4 godziny. Posmarować kotlety olejem ( ja spryskałam) , piec w piekarniku w 200C przez 20 minut, obracając w połowie czasu.
Orzechy brazylijskie to jedno z najlepszych źródeł mikroelementu selenu.
Przepis pochodzi z książki Łatwa dieta IG.
Klopsiki podawałam z ziemniakami i sałatką ogórkowo-paprykową domowej roboty.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: