Pikantne klopsiki z orzechami brazylijskimi i nasionami słonecznika

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Pikantne klopsiki z orzechami brazylijskimi i nasionami słonecznika

250 gr orzechów brazylijskich grubo posiekanych
2x425gr cicierzycy konserwowej (ja sama gotowałam)
25gr nasion słonecznika
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 mała , drobno pokrojona cebula
2 jajka
125 gr sojowej bułki tartej ( u mnie zwykła)
sól, pieprz
olej

Zmielić orzechy i cicierzycę na gładką masę, dodać ziarna słonecznika, cebulę i pietruszkę. Ubić jajko z solą i pieprzem, wymieszać z masą. Uformować kotleciki , obtoczyć w jajku i bułce tartej. Odłożyć na 4 godziny. Posmarować kotlety olejem ( ja spryskałam) , piec w piekarniku w 200C przez 20 minut, obracając w połowie czasu.
Orzechy brazylijskie to jedno z najlepszych źródeł mikroelementu selenu.
Przepis pochodzi z książki Łatwa dieta IG.

Klopsiki podawałam z ziemniakami i sałatką ogórkowo-paprykową domowej roboty.
 

Załączniki

  • PICT0008.JPG
    PICT0008.JPG
    98.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Margot to sałatka , którą robię na zimę do słoików

4 kg ogórków ze skórką pokrojonych w plasterki
1 kg marchewki startej na tarce
1 kg papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
1 kg cebuli pokrojonej w piórka
4 ząbki czosnku posiekanego
6 liści laurowych
ziele angielskie
3 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
wszystkie składniki wymieszać , odstawić na 6 godzin, wkładać sałatkę do słoków , pasteryzować 5 minut.