Ciasto uwielbiane przez dzieci, marchewkowo - jabłkowe ( można dodać inne owoce )

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
przepis który zawsze się udaje marchew z dodatkiem jabłek ( mozna dodać zamiast jabłek- banany lub drobno posiekane ananasy , zamiast orzechów rodzynki .

przepis : 4 jajka
2 szkl .cukru i mąki
2 szkl . marchewki ( utartej i ubitej w szklance )
1 szkl. utartych jabłek ( lub jeszcze jedna szkl. marchwi )
1 szkl. posiekanych orzechów ( niekoniecznie )
1 szkl. oleju
2 łyżecz .sody
1 łyżecz.cynamonu ( niekoniecznie )
2 łyczecz. proszku do pieczenia
olej i tarta bułka do formy
ciasto smarujemy po wystudzeniu przepyszną glazurą

glazura ( smarujemy ciasto - ostudzone , nie pieczemy )
10 dag kremowego twarogu ( może być z kostki - dobrze utarty , na gładką masę)
1/2 kostki miękkiego masła
1/2 szkl. cukru pudru
pół łyczeczki esencji waniliowej
wszystkie składniki wymieszać mikserem ( zawsze robię podwójną porcę ponieważ jest napradę smaczna , wanili i cukru można dodać według własnego smaku ! )

nagrzej piekarnik do 180 C

wymieszj dokładnie jajka cukier następnie dodaj olej ( masa musi być gładka ).dosyp mąkę przemoieszaną z proszkiem do pieczenia , sodą i cynamonem . dodaj marchew , jabłka i na końcu orzechy .wymiwszaj ( jeżeli w czasie mieszania mąki masa jest za gęsta dodaj marchew nie czekając żeby dodać ja na końcu )


zamiast jabłek proporcjonalnie 1 szkl .możesz dodać banany rozgniecione dokładnie widelcem drobno posiekanego ananasa z puszki ( dobrze odsączonego ) . zamiast orzechów dodać pół szkl rodzynek .

piec ok 45 min-50 min .ale po wstawieniu do piekarnika ustawić dolne grzanie na 5 - 10 min i dopiero po tym czasie grzanie góra dół na 45- 50 min. ( grzanie dolne zapobiego opadaniu oleju na sam spód , tym samym nie zrobi się zakalec lub nie będzie tłuste od spodu ) ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia ) piekłam w formie prostokątnej .

ciasto jest naprawd pyszne
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
CYTAT2 szkl .cukru i mąki
Po 2 szklanki cukru i mąki czy łącznie dwie?

Robiłam bardzo podobne ciasto, serowa glazura sprawia, że smakuje przepysznie
daumen.gif
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
2 szkl .cukru i mąki


Po 2 szklanki cukru i mąki czy łącznie dwie?

Robiłam bardzo podobne ciasto, serowa glazura sprawia, że smakuje przepysznie

sylwia odpisuję na twoje pytanie : 2 szlanki cukru
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju ( mozna dodać mniej )
życzę smacznego !
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
robię, ale nie miałam sody, a proszek też na wykończeniu więc dałam niecałe 4 łyżeczki proszku
żeby tylko zakaluch nie wyszedł
pinggrins.gif
dużo marchwi sypnęłam i jabłek
lecker.gif
i rodzynek
lecker.gif


no i nie ma zakalca, ciasto jest lekkie jak puch a jednocześnie bardzo mokre, wysoko wyrosło na 10cm

do polewy dodałam 300g sera i mimo tego jest bardzo słodka
gorące ciasto nią polane smakuje jak z bitą śmietaną i lodami
lecker.gif


-----------------
Naprawdę świetny przepis, a wiele marchwianek przerobiłam
to bije o głowę wszystkie inne bardziej przypominające w smaku ciasta piernikowe

anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: