- Lis 28, 2005
- 3,760
- 0
- 0
Mamy orzechowy weekend. Poniewaz ja raczej nie robie ciast, staralam sie wymyslic cos na konkretnie z orzechami. Do tego cos mnie grypa lapie, wiec obylo sie bez szalenstwa.
Na pierwszy ogien idzie:
Orzechowe tofu na patyku
polowe opakowania tofu pokrojonego na 6 podluznych "slupkow"
marynowane w mieszance sosu sojowego, oregano i pieprzu
jajko
mleko sojowe
mielone orzechy (mieszanka orzechow laskowych i nerkowcow)
olej do smazenia
Pokroic tofu na podluzne prostokaty. Polac sosem sojowym, posypac oregano i pieprzem. Zostawic na 15 - 30 min. Mozna na dluzej, wtedy najlepiej przykryc i wsadzic do lodowki. Wymieszac jajko z 1-2 lyzkami mleka sojowego. Panierowac tofu w jajku i orzechach. Smazyc na rozgrzanym tluszczu. Odsaczyc. Nadziac na szaszlykowe patyczki. Mozna podawac z jakims dipem, sosem, lub same.
PS. Kiedy rozmawialysmy na temat co zrobic z pozostalych jajek po panierowaniu. Troche mi zostalo tym razem. Wsypalam 2 lyzki mielonych orzechow. Dodalam 2 lyzki maki. I usmazylam


Na pierwszy ogien idzie:
Orzechowe tofu na patyku

polowe opakowania tofu pokrojonego na 6 podluznych "slupkow"
marynowane w mieszance sosu sojowego, oregano i pieprzu
jajko
mleko sojowe
mielone orzechy (mieszanka orzechow laskowych i nerkowcow)
olej do smazenia

Pokroic tofu na podluzne prostokaty. Polac sosem sojowym, posypac oregano i pieprzem. Zostawic na 15 - 30 min. Mozna na dluzej, wtedy najlepiej przykryc i wsadzic do lodowki. Wymieszac jajko z 1-2 lyzkami mleka sojowego. Panierowac tofu w jajku i orzechach. Smazyc na rozgrzanym tluszczu. Odsaczyc. Nadziac na szaszlykowe patyczki. Mozna podawac z jakims dipem, sosem, lub same.

PS. Kiedy rozmawialysmy na temat co zrobic z pozostalych jajek po panierowaniu. Troche mi zostalo tym razem. Wsypalam 2 lyzki mielonych orzechow. Dodalam 2 lyzki maki. I usmazylam


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: