Tort "Luna"

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Wklepuję przepis pysznego i "innego" tortu. Smakowita odmiana
icon_wink.gif
Przepis z "Ciast domowych" z '94 roku.


Na ciasto:

250 g margaryny
1 zapach pomarańczowy
250 g cukru
6 jaj
150 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do piecz.


Wszystkie składniki ciasta utrzeć jak na ciasto ucierane.

Spód tortownicy 26 - 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć tylko 2-3 łyżki ciasta, rozsmarować i piec ok 10 min w 200 - 225 stopniach. Po kolei upiec 6-8 spodów.
Ostudzić na kratce.

Na masę:

250 g masła lub margaryny
1 zapach cytrynowy
100 g twarogu
250 g cukru pudru (następnym razem dam połowę, bo z tą ilością za bardzo słodkie)
2-3 łyżki gęstego soku truskawkowego

Utrzeć na puch masło, dodać zapach cytrynowy, biały ser i cukier puder, na koniec porcjami dodawać sok truskawkowy.
Przekładać masą placki.

Tort wstawić na ok 1 godzinę do lodówki.

S6300669.JPG
S6300684.JPG

Od razu piszę, że masa jest "chrupiąca" i taka ma być. W gazetce ten tort jest nazwany właśnie chrupiący. Cukier puder nie rozpuszcza się całkowicie w masie i daje wrażenie chrupania
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • S6300669.JPG
    S6300669.JPG
    2.8 MB · Wyświetleń: 0
  • S6300684.JPG
    S6300684.JPG
    2.8 MB · Wyświetleń: 0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zdjęcia akurat nie wspaniałe
icon_redface.gif


Ja dałam taki syrop co się rozrabia z wodą
icon_wink.gif


Górna warstwa u mnie to (oprócz posmarowania masą) , warstwa niby nutelli i rozdrobnione kulki czekoladowe, takie na mleko
icon_lol.gif