Proziaki

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Aha i wyszło mi luźne ciasto. Nie klejace sie, ale jeszcze nie pierogowe
icon_wink.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Mnie ser bardzo do nich pasuje. Camembert, topiony, zółty
icon_wink.gif
Moze jakaś kurza pierś obsmażona w kawałeczkach i zielone
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ananke

Member
Lip 27, 2006
312
0
0
Ciekawy ten przepis. Proporcje identyczne jak w typowym irlandzkim chlebie sodowym, tylko tam maslanka zamiast kefiru.
 

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Ananke, bo chleb sodowy jest podobny w smaku. Ale to nie to jednak :D
Cesze sie, ze wyszly i smaokwaly.
Ja w piekarniku nigdy nie robilam ale moze sprobuje. Przewracac trzeba co by koloru nabraly z obu stron.
Ja uwielbiam z maslem w srodku. Ale np. moja mam to je z serem bialym wszama albo i z dzemem nawet wiec trzeba testowac.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zrobiłam z maślanką. Nie robiłam tez tak gęstego ciasta, by wycinac kształty, tylko baaardzo juz gęste kładłam łyżką na patelnię. Wyszły bardzo dobre, delikatne, puszyste. Na pewno pojawią sie u nas jeszcze nie raz.
daumen.gif
mniam.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Będę je chyba częściej piekła jako alternatywę chlebka. Są superowe, mmmmmmm
Zrobiłam grubsze rozciągając ręką i mocniej przypiekłam. Pycha
mniam.gif
: Eve.eire
cvety.gif


obraz_115.jpg
obraz_118.jpg
 

Załączniki

  • obraz_118.jpg
    obraz_118.jpg
    126 KB · Wyświetleń: 4
  • obraz_115.jpg
    obraz_115.jpg
    115.1 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Na taką ledwo-ledwo olejem potraktowaną, teflonową.

A na czym Ty je smażyłaś? Bo moje zupełnie inaczej wyglądały niż Twoje - moje były jak te, które pokazuje Cinka, dlatego nie wstawiałam już własnego zdjęcia.
Jak pisałam , pozostawiłam ciasto gęstości śmietany 30% i łyżką robiłam okrągłe placuszki wprost na patelni. Pięknie rosły (ok1.5 - 2 cm!), w środku ładnie dopieczone. I pyszne.

A Twoje wyglądają jak pieczone na blasze
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Nie widzę zdjęcia
gruebel_2.gif
<aha edytowałas
icon_wink.gif
>

Ale moje ciasto było zwarte, nie wałkowałam tylko rozciągałam ręką. Były dość grube. Piekłam/smażyłam na suchej teflonowej na średnim gazie
icon_mrgreen.gif

Wyszły mi takie fajne chlebki i chyba przy tej wariacji zostanę
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Właśnie widzę u Ciebie chlebki, a la pita, bardzo ładne.
Moje to takie
gruebel_2.gif
placuszki/pancakes, mięciutkie, sprężyste i puszyste.
Czyli wchodzi na to, że z tego przepisu, zaleznie od konsystencji ciasta można uzyskac dwa zupełnie różne efekty końcowe!
daumen.gif

Muszę spróbować wariantu &quot;pitowego&quot;, ale te puszyste też będę robić, są świetne, np. z syropem klonowym
mniam.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No to ja będę musiała sprobować tej wersji z ciasta łyżką nakładanego
icon_lol.gif
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Mam ochotę zrobić te placuszki, ale trochę się boję
icon_neutral.gif
Każdy pisze o innej konsystencji, gdzie indziej piecze i każdemu inne wychodzą.
A jakie są w smaku na drugi dzień ? Są jeszcze zjadliwe, czy twarde i gumowate? Wogóle ile Wam wyszło placków z tej porcji ???
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
W tym cały jego urok że jakkolwiek je zrobisz to i tak się udadzą
icon_biggrin.gif

Ja robiłam z połowy porcji bo chciałam się pobawić tymi foremkami (niepotrzebnie) i wyszło mi tyle co na zdjęciu plus kilka zjedzonych od razu na ciepło.
Na drugi dzień są jak najbardziej ok - ale wiadomo że najlepsze świeżutkie.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Potwierdzam, nie ma sie co ich bać
icon_mrgreen.gif
daumen.gif
Bo i tak wyjdą, nie tak, to siak i będą dobre
icon_wink.gif

Z jednej porcji wyjdzie ci tyle, że spokojnie sie wykarmisz, męża i jeszcze kogoś. Mi chyba wyszło ok. 8-10
gruebel_2.gif
<za szybko sie jadło> dużych placków <bo one rosną na patelni jeszcze
icon_wink.gif
>
Syte są
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
No dobra dziewczyny, dzięki za sugestie, w takim razie odważę się i dokonam te proziaki, cały czas chcę powiedziec prosiaki
icon_lol.gif
Najbardziej odpowiadałyby mi takie Akulkowe-chlebkowe, rozkroiłabym je i nadziała jakimś farszem a'la kebab. No, ale zobaczymy jaka wersja mi wyjdzie. Zdam relację w przyszłym tygodniu.
cvety.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
ja na własny użytek nazwałam je &quot;sodziaki&quot;, bo ciągle mi się z prozakiem kojazy, ale &quot;prosiaki&quot; tez mi się pchają na usta
icon_lol.gif


A zrobić na pewno warto, bo szybkie i pyszne.
daumen.gif
 

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
Witam,
zrobiłam placusie z mąki pszennej RAZOWEJ. Wyszły absolutnie przeboskie - serdecznie dziękuję za zamieszczenie przepisu (i moi goście również).
U mnie dodatki były po &quot;indyjsku&quot; sosik z pokrojonej w kawałeczki pomarańczy w świeżo utłuczonym w moździerzu kardamonem, goździkami i cynamonem wymieszane z jogurtem greckim (0% tłuszczu) do tego schabik w pieprzu arabskim pieczony i suróweczka z czerwonej kapustki z selerem i ogórkiem w nucie czosnkowo balsamicznej. Mniaaaaaamm....
dziękuję jeszcze raz za przepis