Proziaki

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
ja też zrobiłam
icon_mrgreen.gif
właśnie przed chwilą zjadłam z dżemem i nutellą
mniam.gif
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
W końcu zrobiłam te prosiaki
icon_mrgreen.gif
Smażyłam na patelni teflonowej, wyszły a'la małe chlebki pita. Do środka wsadziłam pieczoną pierś z kurczaka, sałatę, pomidora, korniszona, polałam sosem jogurtowo-majonezowym. Pycha było
mniam.gif
Na drugi dzień dojedliśmy resztę z dżemem, czyli na słodko. Polecam
icon_smile.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
enda____ @ 20 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=663876można by uformowac takiego jednego wiekszego placka (wielkosci dna patleni) i uzyc jako spod do pizzy? jak myslicie?
bussi.gif
gruebel_2.gif
Tzn co, chcesz zamiast piec usmaztyc, położyć nadzienie i zajadać jak pizzę
icon_wink.gif
?

Można, tyle, ze to z pizzą bedzie miało mało wspólnego, raczej tylko z wyglądu będzie ja przypominało, bo smak kompletnie inny. I wcale nie mówię, że zły, ale inny
icon_wink.gif


Ja uwielbiam takie małe placuszki na to kładę salami i mozzarellę i wcinam aż mi się uszy trzęsą <czasami sosem chilli poleję ;>>. Niebo w gębie.
Aha... Naprawdę ważne jest dodanie tej soli i cukru <ja dodaję więcej niż po szczypcie>, bo w sumie razem świetnie się komponują smakowo. Do ciasta można tez dorzucać zioła, pieprz i inne przyprawy. Za każdym razem można smak urozmaicić sobie
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

enda____

Member
Maj 24, 2007
4
0
0
Akulka @ 20 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=664049Tzn co, chcesz zamiast piec usmaztyc, położyć nadzienie i zajadać jak pizzę
icon_wink.gif
?

Można, tyle, ze to z pizzą bedzie miało mało wspólnego, raczej tylko z wyglądu będzie ja przypominało, bo smak kompletnie inny. I wcale nie mówię, że zły, ale inny
icon_wink.gif


Ja uwielbiam takie małe placuszki na to kładę salami i mozzarellę i wcinam aż mi się uszy trzęsą <czasami sosem chilli poleję ;>>. Niebo w gębie.
Aha... Naprawdę ważne jest dodanie tej soli i cukru <ja dodaję więcej niż po szczypcie>, bo w sumie razem świetnie się komponują smakowo. Do ciasta można tez dorzucać zioła, pieprz i inne przyprawy. Za każdym razem można smak urozmaicić sobie
icon_wink.gif
Cinka @ 20 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=664232Chyba już szybciej jako chlebka pita - ciasto tak fajnie puchnie w środku że żadnego problemu nie ma by stworzyć wewnątrz kieszonkę do nadziewania.
daumen.gif
dziekuje za odpowiedz
icon_smile.gif
 

atunia

Member
Kwi 3, 2005
3,187
0
36
Pychota! Chociaż najpierw stwierdziłam, że wyszły mi jakieś przerośnięte i przypalone naleśniko-racuchy. Potem sobie przypomniałam, że ktoś coś pisał o maśle, rozkroiłam, wrzuciłam na ciepłe ciut masełka, posoliłam, BOSKIE! Czym prędzej zagoniłam robota do miziania masła z czosnkiem, usmażyłam resztę ciasta (robiłam z około 1/3 porcji, bo miałam tylko tyle kefiru, mąki sypałam na oko). Zżarliśmy z mężem na ciepło, z masełkiem czosnkowym.
 

jw291

Member
Mar 19, 2008
2
0
0
Zrobiłam i ja. Na dwa sposoby. Wczoraj z małą ilością ziół, ciasto gęste nakładałam łyżką na patelnię a dziś (tak mojemu mężczyźnie posmakowało) zrobiłam baaardzo ziołowe i ciasto gęste, wałkowałam je. Z tego sposobu wyszło więcej porcji i robota szła szybciej. Bo wczoraj, gdy nakładałam łyżką....poroniony pomysł :/
Ale pyyyszne są. Mi najbardziej smakowały na gorąco, przekrojone masłem i ogórek kiszony w środek. Mniam
Mój mężczyzna zdecydowanie zajadał się na zimno.
 

Poranna

Member
Kwi 13, 2006
1
0
0
o matko, ale mi narobiłyście smaka!
icon_biggrin.gif
szkoda, że już tak późno, bo bym poleciała robić te placki, ale jutro będę próbowała; może będą się nadawały jako dodatek do sałatki? hmmm...
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
kurcze, jak ja czytam te przepisy? przeciez nie mam kefiru ani maslanki, czy moge uzyc smietany? badz jogurtu?
 

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
16
asika @ 21 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=837600kurcze, jak ja czytam te przepisy? przeciez nie mam kefiru ani maslanki, czy moge uzyc smietany? badz jogurtu?
Asika, tu chodzi o bakterie z kefiru ( kwaśnego mleka) które powodują, że soda spulchnia ciasto. Z maślanką rosną kiepsko, może już lepiej spróbować z jogurtem, bo - nigdy nie spotkałam przepisu gdzie soda rozpuszczona byłaby w śmietanie. Ale jak chcesz- eksperymentuj:))
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Napewno chodzi o bakterie a nie o kwaśność? Soda reaguje w kwaśnym środowisku, choćby z octem...
gruebel_2.gif
przynajmniej tak mi wiadomo.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Myślę że spokojnie możesz je zrobić z jogurtem. Ja zawsze w przepisach dowolnie zamieniam sobie jogurt z maślanką, kefirem itd i nie zauważam praktycznie żadnej różnicy.
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
o dzieki Ci dobra kobieto!! u mnie kupic maslanke to, to..to tak jak nie wiem juz co, ale kosztowne i prawie niemozliwe

chociaz slyszalam,z e gdzies otworzyli rosyjski sklep! jak znajde to bedzie nadzieja