Proziaki

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
lekuchno jak za zboze, ale podobno, slyszalam, tam jest twarog z POLSKI!!!

Jak tylko uda mi sie upchnac gdzies Zochne to pojade na poszukiwanie. Do tego czasu zrobie z jogurtem. Kwasna smietane np. woze sobie z Tyrolu ;), coz robic..
 

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
16
asika @ 22 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=837837lekuchno jak za zboze, ale podobno, slyszalam, tam jest twarog z POLSKI!!!

Jak tylko uda mi sie upchnac gdzies Zochne to pojade na poszukiwanie. Do tego czasu zrobie z jogurtem. Kwasna smietane np. woze sobie z Tyrolu ;), coz robic..
A nie masz tam normalnego mleka , nie UHT które zrobiłoby się kwaśne? To byłoby najlepiej.
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
25
48
proziaki pychota! prawie sama zjadlam cala porcje...jeszcze pekam...
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Czy można zastąpić kefir mlekiem sojowym?
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
To zakwaszę octem winnym lub jabłkowym.
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Hmm ciekawy eksperyment - próbuj a nuż się sprawdzi i odkryjesz wersję dla bezmlecznych
icon_smile.gif

Bo wydaje mi się że tu głównie chodzi o to by soda mogła dobrze zadziałac w czymś kwaśnym... sok z cytryny może też by się sprawdził jeśli cytrusy możesz. Albo kwaśny sok jabłkowy?
 

amisia

Member
Kwi 9, 2009
20
0
0
Ja do tego ciasta, takiego dość lużnego, dodaję pokrojone w kawałki jabłka i dopiero smażę.Posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną są świetne.A do ciasta daję jajko.
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Robiłam te placki dość dawno, ale chodzą za mną już od jakiegoś czasu...
icon_wink.gif

Ostatnio dodawałam suszone zioła z przewagą rozmarynu - moczyłam je przez noc w kefirze.
Fajna alternatywa pieczywa do przyjęć grillowych
icon_biggrin.gif


A teraz (już od bardzo dawna) żałuję, że nie mam w mieszkaniu pieca z płytą... jak miło powspominać podpłomyki pieczone na takiej płycie... albo plasterki ziemniaków...
Rozmarzyłam się...
icon_wink.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,276
1,562
113
Widzę, że zapomniałam się dopisać, chociaż robiłam je już kilka razy. Teraz też je zajadam. To smak mojego dzieciństwa, takie placki robiły moja babcia i prababcia. Nazywaliśmy je plackami na sodzie. Uwielbiam je.
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Yrsa dzięki że wykopałas ten przepis.
z tych składników smażę niezwykle delikatne placuszki,nakładane na patelnię łyżką ,podejrzewam więc że i takie wycinane z ciasta będą pyszne.musze koniecznie wyprobować.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,276
1,562
113
weerka @ 25 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=992479Yrsa dzięki że wykopałas ten przepis.
z tych składników smażę niezwykle delikatne placuszki,nakładane na patelnię łyżką ,podejrzewam więc że i takie wycinane z ciasta będą pyszne.musze koniecznie wyprobować.
To dzięki Cince, która mi go podlinkowała w innym wątku. Najbardziej lubię okrągłe, wycinane szklanką, bo tak robiła babcia.
 

Kasiek89

Member
Lis 13, 2011
1
0
0
I ja pamiętam je z dzieciństwa! Właśnie pieczone na piecu. Tyle czasu się zastanawiałam jak to się nazywa dopóki tutaj nie zajrzałam. Chyba spróbuję zrobić
icon_smile.gif
 

cynamonowa

Member
Lut 9, 2012
8
0
0
U nas co prawda pieca nie było ale placki z patelni mojej Babci to właśnie to. Dziękuję za przepis. Teraz moje dzieciaki się nimi zajadają
icon_smile.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
w ugotowanych jeden pan robił proziaki ale jakoś inaczej na drożdżach
gruebel_2.gif

a ja sobie jutro zrobię te oryginalne,bo mam ochotę na nie , tylko kefir muszę kupić.
 

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Kilka dni temu myslalam o tych placuszkach ktore robila moja babcia; kwasne mleko,soda i pieczone na
blacie pieca. Tak sie ciesze ze znalazlam ten przepis. Dziekuje!
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,565
1,097
113
Dobrze, że tutaj weszłam, też je znam z dzieciństwa
lecker.gif
U nas to były placki na sodzie i zsiadłym mleku.
Jak sześciolatka wróci z ferii to zrobię dla domowników.