Lime curd

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Lime curd
Bea mi przetłumaczyła
anbetung.gif


http://miammm.canalblog.com/archives/2007/03/25/4426529.html

- sok z 3 limonek
- 250g cukru
- skorka z 2 limonek
- 3 jajka
- 50 g masła

W duzym garnku zagotowac wode.
Wlozyc wszystkie skladniki do mniejszego garnka (zostawic troche skorki do dekoracji)-nie zostawiłam
Gotowac w kapieli wodnej az masa zgestnieje.
Wyszedł mi taki nie duży
słoiczek -pyszne to i proste ,a i szybko się robi
100_0081.jpg
 

Załączniki

  • 100_0081.jpg
    100_0081.jpg
    721.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Uwielbiam! Do tej pory robiłam wg przepisu Elki z pomarańczami i cytrynami, Lemon curd Elki
różni się chyba ilością cukru. Spróbuję teraz z limonkami
icon_biggrin.gif

Margot czy Twoj kurd jest transparentny czy tylko na zdjeciu tak wyszlo?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Margot, czy ta masa nadawałaby się do przełożenia torcika?
Czeka mnie nie lada wyzwanie - tort dla bezmlecznego alergika i szukam pomysłów...
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Joanno ,to jest gięste tylko jak na przełożenie tortu to chyba za słodkie ,gofry były z tym + bita śmietana
Joanno ja dla alergika robiłam budyń na soku owocowym tzn tym odsączonym z ananasa czy brzoskwiń i ucierałam z masłem ,tylko ,nie wiem czy wolno masło (bo ono bez białek ) bo nie wszyscy mogą
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Myślałam o jednej warstwie w torciku czekoladowym, to chyba nie byłoby za słodkie...
gruebel_2.gif

Masło niestety odpada (wyłącznie bezmleczna margaryna).
icon_sad.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Joanno, a może krem na bazie masła roślinnego? Smak tak niewiele odbiega od tego na maśle- większość osób się nawet nie zorientuje. Problem w tym, że niektóre masła roślinne są z dodatkiem białka serwatkowego- trzeba czytać etykiety.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Spędziłam dziś pół godziny przed ladą z margarynami, wzbudzając osłupienie personelu i klientów, ale po dokładnym studiowaniu etykiet znalazłam w końcu masło roślinne bez dodatku mleka, masła i serwatki.
icon_smile.gif



Zdecydowałam się na krem budyniowy z soku mandarynkowego, bez margaryny. Mam nadzieję, że będzie jadalny...
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Joanna @ 13 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=703687Spędziłam dziś pół godziny przed ladą z margarynami, wzbudzając osłupienie personelu i klientów, ale po dokładnym studiowaniu etykiet znalazłam w końcu masło roślinne bez dodatku mleka, masła i serwatki.
icon_smile.gif
rofl.gif


Uprawiałam podobne czytelnictwo, kiedy szukałam odpowiedniego, bezmlecznego "smarowidła" do pieczywa.