- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 4
- 0
3w1
przepisy sa na 4 porcje. Regularny rozmiar fileta bez osci to 170g. Ale ze wzgledu na usuwanie lusek lepiej kupic jeden kawalek czyli 600-700g.
Łosoś z patelni
klasyka to:
ryba
sol morska (nie duzo, ryba powinna byc raczej kwaskowa niz slona, dobrze jest uzyc solniczke)
pieprz cytrynowy
plasterki cytryny
duzo kopru
tluszcz do smazenia
Przekrojone filety doprawic sola i pieprzem cytrynowym. Rozgrzac na patelni tluszcz i obsmazyc rybe zaczynajac od "wierzchu" - ok 2-3 min. Odwrocic filety tak, by lezaly na skorze, polozyc na wierzch duzo kopru i cienkie plasterki cytryny (2 na sztuke). Smazyc na srednio silnym ogniu pod przykryciem okolo 8-10 przesuwajac od czasu do czasu - lopatka, lub poruszajac patelnia.
Wazne jest, zeby skora byla dobrze oczyszczona, bo jest to najsmaczniejsza czesc! Chrupiaca, intensywnie nasycona przyprawami. Jak juz sie poswieca wszystkie omega robiac rybe na patelni trzeba miec dobry argument dlaczego tak sie robi.
mniej klasycznie
dla tych, co nie przepadaja za cytrynowym smakiem miesa
uzyc sol smakowa Vogel jest rewelacyjny albo mieszanka soli porowej z selerowa ( trick znajomego kucharza)
mieszanka ziol i przypraw jaka sie lubi (ja uzywam do grilowania warzyw - ma fajnie zbalansowany smak kwasno-slodko-slony)
i tez duzo kopru
Co ciekawe, moje dziecko zyczy sobie podduszony, zwiedniety koper ze wszystkich talerzy.
a tak wyglada najsmaczniejsza czesc czyli chrupiaca skora
Łosoś z syropem klonowym
ryba
2 lyzki soku z cytryny
3 i 1/2 lyzki syropu klonowego
1 lyzka sosu worcestershire
Usunac ze skory resztki lusek i przekroic filet na 4 czesci.
Wymieszac skladniki marynaty dodac do ryby i odstawic do lodowki na min. 1 do 24 godzin.
Ulozyc na lekko natluszczonej blasze.
Zapiekac w piekarniku pod grilem 10-12 minut.
Lub grilowac na srednio nagrzanym grilu 5 minut z kazdej strony.
Kazda ryba jest gotowa, kiedy widelcem mozemy latwo oddzieli pojedyncze "platki"
przepisy sa na 4 porcje. Regularny rozmiar fileta bez osci to 170g. Ale ze wzgledu na usuwanie lusek lepiej kupic jeden kawalek czyli 600-700g.
Łosoś z patelni
klasyka to:
ryba
sol morska (nie duzo, ryba powinna byc raczej kwaskowa niz slona, dobrze jest uzyc solniczke)
pieprz cytrynowy
plasterki cytryny
duzo kopru
tluszcz do smazenia
Przekrojone filety doprawic sola i pieprzem cytrynowym. Rozgrzac na patelni tluszcz i obsmazyc rybe zaczynajac od "wierzchu" - ok 2-3 min. Odwrocic filety tak, by lezaly na skorze, polozyc na wierzch duzo kopru i cienkie plasterki cytryny (2 na sztuke). Smazyc na srednio silnym ogniu pod przykryciem okolo 8-10 przesuwajac od czasu do czasu - lopatka, lub poruszajac patelnia.
Wazne jest, zeby skora byla dobrze oczyszczona, bo jest to najsmaczniejsza czesc! Chrupiaca, intensywnie nasycona przyprawami. Jak juz sie poswieca wszystkie omega robiac rybe na patelni trzeba miec dobry argument dlaczego tak sie robi.
mniej klasycznie
dla tych, co nie przepadaja za cytrynowym smakiem miesa
uzyc sol smakowa Vogel jest rewelacyjny albo mieszanka soli porowej z selerowa ( trick znajomego kucharza)
mieszanka ziol i przypraw jaka sie lubi (ja uzywam do grilowania warzyw - ma fajnie zbalansowany smak kwasno-slodko-slony)
i tez duzo kopru
Co ciekawe, moje dziecko zyczy sobie podduszony, zwiedniety koper ze wszystkich talerzy.
a tak wyglada najsmaczniejsza czesc czyli chrupiaca skora
Łosoś z syropem klonowym
ryba
2 lyzki soku z cytryny
3 i 1/2 lyzki syropu klonowego
1 lyzka sosu worcestershire
Usunac ze skory resztki lusek i przekroic filet na 4 czesci.
Wymieszac skladniki marynaty dodac do ryby i odstawic do lodowki na min. 1 do 24 godzin.
Ulozyc na lekko natluszczonej blasze.
Zapiekac w piekarniku pod grilem 10-12 minut.
Lub grilowac na srednio nagrzanym grilu 5 minut z kazdej strony.
Kazda ryba jest gotowa, kiedy widelcem mozemy latwo oddzieli pojedyncze "platki"
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: