Pierś z indyka z porami i migdałami

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
Pierś z porami i migdałami

Składniki:
- pierś z indyka
- 2-3 pory
1 żółtko
-10 dag migdałów (płatki)
-10 dag masła
- 1 gałka muszkatałowa
- sól, pieprz

Pory myję i kroję na kawałki (ok.3 cm długości).
na rozgrzanym maslę podsmażam pory, zostawiam do ostygnięcia.
Do zimnych porów dodaję żółtko, połowę migdałów, sół, pieprz (świeżo mielony), startą gałkę muszkatałową i dokładnie mieszam.

Pierś z indyka myję i nacieram przyprawami. Nacinam ją i wkładam kawałki pora z migdałami. Pierś kładę na blachę i piekę w 190 stopniach. Pod koniec pieczenia posypuje reszta migdałów.
Podaję z gotowaną karotką.

Smacznego!
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Sięgnęłam po ten przepis, dopracowałąm, leciutko zmodyfikowałąm i oto moja wersja:

Pierś indycza ( kurczacza) z porami i migdałami wersja qd

Składniki:

- pierś z indyka
- 2-3 pory
-10 dag migdałów (płatki)
-10 dag masła ( połowa do duszenia porów, połowa do pieczenia)
- 1 cała gałka muszkatołowa ( połowa do mięsa druga połowa do masy porowej)
- sól, pieprz

Pory myję i kroję na półplasterki; na rozgrzanym maśle je podsmażam , zostawiam do ostygnięcia. Do zimnych porów dodaję, połowę migdałów, sół, pieprz , startą gałkę muszkatałową i mieszam.

Pierś z indyka myję i nacieram przyprawami ( sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Nacinam ją na skos nie do końca i w powstałe kieszenie wkładam kawałki pora z migdałami. Dno naczynia żaroodpornego wykładam cieniutkimi plasterkami masłą Na to wkładam przygotowaną pierś indyczą, ew. na wierzch resztę masy z pora. Piekę pod przykryciem w 200 stopniach C; grzanie góra/dół. Przez 50 minut. W tym momencie zdejmuję pokrywkę posypuje reszta migdałów. Jeszcze ok. 10 min w piekarniku z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia wsypanych migdałów i można stawiać na stół.

Masę z porów można lekko zakropić sokiem z cytryny albo białym octem winnym ( ew. jabłkowym)