Flądry pieczone- nic prostszego i tańszego (adaska)*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
np. 1 kg fląder
do tego:
15 dag słoniny
1 cytryna
1 łyżka masła
1 łyżka tartej bułki
sól

Rybę posól,skrop sokiem z cytrynki i odstaw na jakieś 30 min. 10 dag słoniny pokrój na cienkie plasterki, a pozostałą na skwarki i stop je. Brytwannę wyłóż plasterkami słoniny, na nich ułóż flądry, polej masłem i piecz przez 15-20 min. W połowie pieczenia posyp bułką tartą i polej stopionym smalcem ze skwarkami. Gdy flądry ładnie się zrumienią, wyjąć, przełożyć na pólmisek i od razu podawać. Flądry możesz zapiekać też z grzybami, krewetkami, pomidorami i parmezanem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: