buleczki orkiszowe

elzusia

Member
Cze 25, 2007
435
0
0
Przepis pochodzi z ksiazki Cathy Ytak "Du bon pain"

Dla maszynowcow-ciasto wyrobic na programie dough lub ciasto na pizze.

Wieczorem,przygotowac poolish:
100gr maki orkiszowej
100ml wody
szczypta suchych drozdzy

Nastepnego dnia przelozyc poolish do maszyny,dodac:
150ml mleka
300gr maki orkiszowej
100ml zakwasu
1,5 lyzeczki soli
15gr masla
1 lyzeczka ciemnego cukru
ziarna wg upodobania do posypania

Po skonczeniu programu wyrabiania i wyrastania,wyjac ciasto i podzielic na 60gr buleczki i pozostawic okolo 30min
do wyrosniecia z dala od przeciagow.Nagrzac piekarnik do 220°.Posmarowac buleczki woda z sola ,posypac ziarnami,lekko naciskajac.Wstawic do nagrzanego piekarnika,piec okolo 20min,uwazajac ,zeby sie nie spalily.Sa gotowe jak zaczna brazowiec.
buleczki_epotre.JPG
smacznego
 

Załączniki

  • buleczki_epotre.JPG
    buleczki_epotre.JPG
    89.1 KB · Wyświetleń: 1

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
brzmi smakowicie
icon_wink.gif

zreszta przepisy tej pani na chleb sa zazwyczaj udane
icon_biggrin.gif

pytanie : czy w ksiazce podana jest ilosc plynow tylko dla jednego TH, czy dla wszystkich trzech? i jesli tak, to ktorego uzylas?
dzieki
icon_biggrin.gif