- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
2 łyżki oliwy
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 duża papryka
1 mały bakłażan
1 średnia cukinia
1 szkl bulionu
900 g pomidorów
1/4 szkl siekanej bazylii
1/4 szkl siekanej natki pietruszki
1/4 łyżki tymianku
sól, pieprz
1 kg filetów z dorsza
Cebulę pokroić w cienkie plastry.
Paprykę, cukinię i bakłażan pokroić w kawałki 2 centymetrowej wielkości.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, poddusić cebulę, czosnek, paprykę, bakłażana i cukinię.
Gotować na małym ogniu około 5 minut często mieszając.
Dodać bulion, rozdrobnione pomidory, zioła, sól, pieprz.
Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 15 minut.
Dodać pokrojoną w kostkę rybę i dusić kolejne 8 minut (do miękkości mięsa).
Podawać z ryżem.
Można też to potraktować jako danie jednogarnkowe i zajadać z miseczki razem z pieczywem.
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 duża papryka
1 mały bakłażan
1 średnia cukinia
1 szkl bulionu
900 g pomidorów
1/4 szkl siekanej bazylii
1/4 szkl siekanej natki pietruszki
1/4 łyżki tymianku
sól, pieprz
1 kg filetów z dorsza
Cebulę pokroić w cienkie plastry.
Paprykę, cukinię i bakłażan pokroić w kawałki 2 centymetrowej wielkości.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, poddusić cebulę, czosnek, paprykę, bakłażana i cukinię.
Gotować na małym ogniu około 5 minut często mieszając.
Dodać bulion, rozdrobnione pomidory, zioła, sól, pieprz.
Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 15 minut.
Dodać pokrojoną w kostkę rybę i dusić kolejne 8 minut (do miękkości mięsa).
Podawać z ryżem.
Można też to potraktować jako danie jednogarnkowe i zajadać z miseczki razem z pieczywem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: