RATATOUILLE z dorszem (Aganiok)*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
2 łyżki oliwy
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 duża papryka
1 mały bakłażan
1 średnia cukinia
1 szkl bulionu
900 g pomidorów
1/4 szkl siekanej bazylii
1/4 szkl siekanej natki pietruszki
1/4 łyżki tymianku
sól, pieprz
1 kg filetów z dorsza

Cebulę pokroić w cienkie plastry.
Paprykę, cukinię i bakłażan pokroić w kawałki 2 centymetrowej wielkości.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, poddusić cebulę, czosnek, paprykę, bakłażana i cukinię.
Gotować na małym ogniu około 5 minut często mieszając.
Dodać bulion, rozdrobnione pomidory, zioła, sól, pieprz.
Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 15 minut.
Dodać pokrojoną w kostkę rybę i dusić kolejne 8 minut (do miękkości mięsa).
Podawać z ryżem.
Można też to potraktować jako danie jednogarnkowe i zajadać z miseczki razem z pieczywem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Wyciągam, bo jutro będę robić.
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Rybę potraktowałam wcześniej sokiem z cytryny, solą roztartą z czosnkiem, odrobiną tymianku, natką pietruszki i cytrynowym pieprzem. Nie kroiłam jej w kostkę, tylko ułożyłam na warzywach.
Do warzyw dołożyłam nieco podsmażonych na maśle pieczarek.
Podałam z pełnoziarnistym ryżem.
Bardzo dobre, polecam!
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: