Masa daktylowo-pomarańczowa

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Wczoraj zrobiłam tę masę z myślą o pierniku, akurat miałam takie przeschnięte daktyle do zużycia, pomarańczę wyfiletowałam ścierając uprzednio skórkę z całości, białe odrzuciłam. Masa robi się błyskawicznie i smakuje świetnie, mam nadzieję, że piernik z nią będzie równie smaczny
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Jak włożysz gorącą do wyprażonych słoików i zamkniesz, to może stać długo.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,381
835
113
Witam serdecznie. Że też dopiero po piernikach tu trafiłam ... a przeciez ja jestem pierwszy daktylożerca! Skoro juz tu jestem, po pierwsze dzieki ogromne Margot za przepis i wszystkim pozostałym za cenne wskazówki. Także cenowe ...droga Buko, a ja nałogowo pałaszuję daktyle (te ogromne, bez pestek, suszone podobno na drzewie) - po 48,00 za kg. Buuuu. Portfel by nie zdzierżył połowy kilograma w tej cenie. Gdzie kupujesz po 8,90? Gdyby nie inne obowiązki, to wzięłabym się do produkcji od razu.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
wink.gif
Janie. Do tej marmoladki nie są potrzebne takie extra. W dużych sklepach sprzedają luzem w tej albo zbliżonej cenie. Kupowałam w Astrze.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
W tesco koło świąt zazwyczaj są po 6,99 za kg na stoisku takim "na wagę". Zawsze zapas kupuję
icon_mrgreen.gif
 

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Taka ciekawostka: w zeszłym roku mi zostało sporo tej masy, wsadziłam w słoik, słoik w lodówce stał rok prawie bo mi się o nim zapomniało. Masa się nie zepsuła, zeżarłam z piernikiem, zero sensacji żołądkowych :D Czas do dorobić nowej do tegorocznych pierników. Sama w sobie to mi tak średnio smakuje (mało daktylożerna jestem chyba), ale do piernika? Orgazm smakowy :D
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Dacie wiarę, że od trzech lat cena daktyli w Tesco bez zmian?
icon_smile.gif
Kupiłam i zaczynam produkcję, bo choć nie jestem entuzjastką pierników, jakiś trzeba będzie upiec. Co zostanie po przełożeniu piernika, pójdzie do arabskich ciasteczek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Wyciągam, po niedzieli będę robić. Na samym soku pomarańczowym, z otartą skórką i cząstkami pomarańczy bez albedo.


 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,381
835
113
Podniosę sobie, bo mazurki lada moment.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,335
1,404
113
Mam pytanie: czym miksujecie tę masę? Żyrafą czy np. malakserem? Ugotowałam, czekam na ostygnięcie i zastanawiam się czym ją potraktować, żeby nie wyczuwało się tych drobnych kawałków skórek daktyli.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Ja tylko żyrafą, w blenderze trzeba ogarniac ścianki, bo troche gęsta.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,381
835
113
Co się z nią robi na kruchym, aby było mazurkiem? Alicja, czy to się przekłada, czy lekko zapieka na wierzchu ? Produkty już nabyłam.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,381
835
113
Na tak i ja myślała, jedno co mnie martwi, to mało zwięzła marmoladka. Pomarańcza była bardzo duża i soczysta, powinnam była odrobinę dłużej gotować daktyle, ale mam już pewne doświadczenie na kolejny raz.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Dogotuj daktyli i wymieszaj, a dla wyrównania zapachu dodaj zmiksowaną skórkę pomarańczową z syropu. :)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,335
1,404
113
Posmarowałam kruchy spód tą masą, ale nie bardzo mi to wyglądało i na wierzch dałam cienką warstwę kajmaku i posypałam bardzo drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. Wszystkim taka wersja bardzo smakowała.IMG_20220418_222617.jpg
Taki kawałek tylko się uchował. 🙂