Klopsiki z tunczyka*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
1 duzy zapuszkowany tunczyk w sosie wlasnym - ok 200g tu regularny rozmiar to 184g
1 marchew
1 mala cebula
1 - 1 i 1/2 szkl bulki tartej
1 jajo
2 lyzki majonezu
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu

olej do smazenia


Do miski wrzucic drobno posieakan cebule, zetrzec marchew, dodac odsaczonego tunczyka, przyprawy i zamieszac.
Dodac bulke - wymieszac. Dodac jajko i majonez i dokladnie wyrobic, zeby wszystko sie zlepialo.
Formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego i smazyc do przyrumienienia (ok 3-4 min.)
Odsaczyc z tluszczu na reczniku papierowym.

Mozna podawac jako przekaske na goraco lub w temp pokojowej z dipami.
Mozna podac ze spagetti z sosem pomidorowym.
Mozna z salata.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Dziekuje Kermidt. Wydawalo mi sie ze te klopsiki moznaby gotowac bezposrednio w pomidorowym sosie, nie smazac ich wczesniej. Musze wyprobowac, to taka awaryjna potrawa ;).
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
nie wiem, czy by sie nie rozpadly, ale mozna sprobowac. Najwyzej wyjdzie rybna wersja spagetti bolonskiego
fiesgrins.gif


Na pewno mozna zrobione zamrozic i miec do sosu.
U mnie to rzecz piatkowo awaryjna, bo ryba w puszce sie zawsze znajdzie.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
na szybcika jeszcze na patelni wygladaja tak

wychodzi kele 25 nienajmniejszych co powinno na 4 osoby wystarczyc. Szczegolnie gdy sa dzieci.
 

Załączniki

  • Img_1149.jpg
    Img_1149.jpg
    92.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: