- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Składniki:
1/2 kg ryby
2 jajka
1 filiżanka mąki
masło do smażenia(dałam olej)
Zalewa:
1 l mocnego bulionu
1 cebula
1-2 marchewki
1 łyżka octu 30%(dałam 5 łyżek 10%)
1/2 łyżeczki cukru(dałam 1 łyżkę)
pieprz,liść laurowy,3-5 goździków,ziele angielskie
Wykonanie:
1 litr mocnego,rybnego lub warzywnego bulionu, lub do 1 l wrzącej wody wsypać 1 łyżkę rosołu drobiowego albo łyżkę wegety.
Cebulę i marchewkę pokroić w półtalarki i 2-3 minuty obgotować w tym bulionie,wlać ocet,cukier i pozostałe składniki.
W zalewie powinno się wyczuwać kwaśny smak,bo gdy ryba wciągnie zalewę,nie będzie już taka kwaśna.
Rybę pokroić na małe porcje,posolić,obtaczać w mące -jajku-mące i smażyć na oleju.
Obsmażoną rybę włożyć do gorącej zalewy.
Wzorowałam sie na przepisie
Ljubasik z rosyjskiej stronki COOK-TALK

1/2 kg ryby
2 jajka
1 filiżanka mąki
masło do smażenia(dałam olej)
Zalewa:
1 l mocnego bulionu
1 cebula
1-2 marchewki
1 łyżka octu 30%(dałam 5 łyżek 10%)
1/2 łyżeczki cukru(dałam 1 łyżkę)
pieprz,liść laurowy,3-5 goździków,ziele angielskie
Wykonanie:
1 litr mocnego,rybnego lub warzywnego bulionu, lub do 1 l wrzącej wody wsypać 1 łyżkę rosołu drobiowego albo łyżkę wegety.
Cebulę i marchewkę pokroić w półtalarki i 2-3 minuty obgotować w tym bulionie,wlać ocet,cukier i pozostałe składniki.
W zalewie powinno się wyczuwać kwaśny smak,bo gdy ryba wciągnie zalewę,nie będzie już taka kwaśna.
Rybę pokroić na małe porcje,posolić,obtaczać w mące -jajku-mące i smażyć na oleju.
Obsmażoną rybę włożyć do gorącej zalewy.
Wzorowałam sie na przepisie
Ljubasik z rosyjskiej stronki COOK-TALK

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: