- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
6 wypatroszonych płotek-oprószyc solą i pieprzem.
Ciasto:
3/4 szklanki mąki
szklanka mleka
1/2 szklanki piwa
jajko, sól
Zmieszać, ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rybki zanurzac w cieście, kłaść na dobrze rozgrzany olej (musi byc go dużo), smażyć na złoty kolor, osączyc.
Pyszne są! Ja podaję je z sosem ogórkowo-czosnkowym. Delicje.....
SOS OGÓRKOWO-CZOSNKOWY
Biorę dwa ogórki świeże,obieram,przekrajam wzdłuż na pół i wydrążam nasionka. Potem kroje ogóry w kosteczke i lekko smażę na maśle (2 łyżeczki) około 5 minut. Dodaję sól, pieprz, odrobinkę cukru. Następnie biorę 250 ml gęstej śmietany, troszeczkę odlewam do miseczki i mieszam z mąką (do zagęszczenia sosu) a resztę wlewam do ogórków i gotuję jakieś 3 minuty. Dodaję śmietanę z mąką, zagotowac na małym ogniu. Następnie 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku, oraz koperek lub szczypiorek.
Naprawdę fajnie pasuje do rybki w cieście. Polecam!
Ciasto:
3/4 szklanki mąki
szklanka mleka
1/2 szklanki piwa
jajko, sól
Zmieszać, ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rybki zanurzac w cieście, kłaść na dobrze rozgrzany olej (musi byc go dużo), smażyć na złoty kolor, osączyc.
Pyszne są! Ja podaję je z sosem ogórkowo-czosnkowym. Delicje.....
SOS OGÓRKOWO-CZOSNKOWY
Biorę dwa ogórki świeże,obieram,przekrajam wzdłuż na pół i wydrążam nasionka. Potem kroje ogóry w kosteczke i lekko smażę na maśle (2 łyżeczki) około 5 minut. Dodaję sól, pieprz, odrobinkę cukru. Następnie biorę 250 ml gęstej śmietany, troszeczkę odlewam do miseczki i mieszam z mąką (do zagęszczenia sosu) a resztę wlewam do ogórków i gotuję jakieś 3 minuty. Dodaję śmietanę z mąką, zagotowac na małym ogniu. Następnie 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku, oraz koperek lub szczypiorek.
Naprawdę fajnie pasuje do rybki w cieście. Polecam!
Ostatnią edycję dokonał moderator: