IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Piernik, na kwasnym mleku / kefirze
A.S.
post 4 Dec 2007, 16:53
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



Taki piernik pieklismy w moim rodzinnym domu. Przepis wstawiam na prosbe Joanny - podobny jest do Piernika Handzi.


Skladniki:
1/4 kg miodu
1/4 kg cukru - moze byc bialy, lub brazowy, (mozna dac tylko mniej, np. szklanke)
2 szklanki maki pszennej
2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
1/ 2 kostki margaryny
3 jajka
1 szklanka kwasnego mleka lub kefiru
1 opakowanie przyprawy do piernika lub z braku gotowej przyprawy robimy mieszanke cynamonu, imbiru, kardamonu, galki muszkatalowej, gozdzikow - tak ze 2 dobre lyzki.

Rozpuszczamy miod, dodajemy przyprawy, cukier, margaryne i kwasne mleko. Zagotowujemy i do goracej masy wsypujemy powoli make. Inaczej mowiac zaparzamy : ). Trzeba dobrze mieszac, tak by sie nie porobily grudki, ewentualnie rozetrzec. Zostawiamy do ostygniecia. W miedzyczasie przygotowujemy forme keksowa, smarujemy ja margaryna lub innym tluszczem, i wysypujemy maka badz bulka tarta. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym zoltku, ucieramy mikserem z hakami, albo lyzka jak ktos chce sie pomeczyc ; ). Pod koniec dodajemy sode oczyszczona. Ubijamy piane z bialek i delikatnie mieszamy z przygotowana masa. Nakladamy ciasto do formy i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zalezy to jednak od piekarnika, wiec czas pieczenia trzeba indywidualnie dostosowac.
Moj wczorajszy piernik pieknie pekl wzdluz i pachnial nieziemsko.
Piernik teoretycznie moze lezakowac, w praktyce byl pieczony zwykle przed Wigilia i zjadany na biezaco.

Załączony plik  IMG_0501.JPG ( 212.34K ) Suma pobrań: 24
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 4 Dec 2007, 22:54
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.410
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Dziękuję! cvety.gif anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 5 Dec 2007, 23:03
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Ines, na jaka jest to forme ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 7 Dec 2007, 10:48
Post #4


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



CYTAT(JotHa @ 6 Dec 2007, 00:03 ) *
Ines, na jaka jest to forme ?


Srednia keksowa, podejrzewam ze 24 x 10 cm, ale jesli chcesz dokladnie zmierze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 9 Dec 2007, 13:25
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Ines, moj siedzi w piekarniku, jest w dwoch roznych foremkach, bo chyba jednak tego ciasta jest wiecej niz na taka keksowke icon_wink.gif Ale to nie wazne.

Na raazie pieknie rosnie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 9 Dec 2007, 18:05
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Pierniki pachna i wygladaja bosko.
Pieklam 40 minut, po czym zostawilam w piekarniku do calkowitego wystygniecia. W efekcie wszelkie wzniesienia ciasta podczas pieczenia wyrownaly sie i mam idealnie rowne ciasta. Bardzo ladnie odeszly od brzegow, bez problemu moge wyjac z foremek (mala keksowka i forma w ksztalcie gwiazdy).
Powiedzcie, jak dalej postapic ? Kiedy przelozyc powidlami, juz ? Jak przechowywac ?

A... z rozpedu sypnelam kakao, bo mialam mase bardzo jasna.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 10 Dec 2007, 10:29
Post #7


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



Moja keksowka chyba bardziej szeroka jest. Ciesze sie, ze wyprobowalas nasz piernik : ) Moj wypiek w zalozeniu mial doczekac do swiat, ale troche sie jednak obawialam, ze moze sie zepsuje, bo nie mam doswiadczenia w lezakowaniu piernikow. Po weekendzie - prawie po pierniku ;). Bosko pachnie rzeczywiscie i rozplywa sie wrecz w ustach.

Przekladac powidlami to chyba bezposrednio przed konsumpcja. Wlasciwie to dotychczas nigdy nie przekladalam

Przechowywalam przez tydzien szczelnie zawiniety w folie aluminiowa -zdala egzamin. Moze ktos sie wypowie, kto ma doswiadczenie w dluzszym przechowywaniu ; ).
Załączone pliki
Załączony plik  IMG_0503.JPG ( 255.44K ) Suma pobrań: 9
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 11 Dec 2007, 09:41
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Przelozylam wczoraj ten z keksowki powidlami. Raczej bardziej z 'zasady' niz przekonania. Polalam gotowa polewa.... Czesc dalam mamie i przy okazji ukroilam kawalek. On jest boski ! Nawet prawie bezposrednio po przelozeniu. A co dopiero pozniej....

anbetung.gif Dzieki Joanno i Ines za przepisy !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 11 Dec 2007, 11:52
Post #9


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



JotHa, bardzo sie ciesze, mam nadzieje, ze i Mamie bedzie smakowal. Tez bede piekla powtorke w przyszly weekend. Moze tez przeloze...? Mam gesty dzem owocowo-czekoladowy - powinien sie dobrze nadac.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 11 Dec 2007, 13:31
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(Ines @ 11 Dec 2007, 11:52 ) *
Jotha, bardzo sie ciesze, mam nadzieje, ze i Mamie bedzie smakowal.


Smakuje. Podzielila sie z siostra, a ta doslownie pozarla calosc od razu. icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif
Co za rodzina. rofl.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 13 Dec 2007, 22:09
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



A to pamiatka po tym w keksowce icon_wink.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 14 Dec 2007, 11:05
Post #12


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



Slicznie wyglada mniam.gif
Zdjecie pierwsza klasa ... anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sierotka_marysia
post 21 Dec 2007, 12:09
Post #13





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 8
Dołączył: 21-December 07
Skąd: Lublin
Użytkownik nr: 6.838



Piernik jest genialny!!
Zrobiłam z polewą czekoladową i mam obawy czy jutra doczeka nie mówiąc już o świętach:D

Jest teraz taki cudownie miękki, czy dalej będzie taki jeżeli przestoi 3 dni (do świąt)? Czy może z wypiekiem na święta jeszcze lepiej poczekać?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
elzusia
post 21 Dec 2007, 18:08
Post #14


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 435
Dołączył: 25-June 07
Skąd: Saintes -Belgia(zielonogorzanka)
Użytkownik nr: 4.449



mam pytanie-czy mozna zastapic kefir,kwasne mleko czyms innym?np.jogurtem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 21 Dec 2007, 20:14
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(sierotka_marysia @ 21 Dec 2007, 12:09 ) *
Jest teraz taki cudownie miękki, czy dalej będzie taki jeżeli przestoi 3 dni (do świąt)? Czy może z wypiekiem na święta jeszcze lepiej poczekać?

Sprawdzilam swoj. Wyglad na oko, bez zmian. A stoi prawie 2 tygodnie. Az sama w to nie wierze ! icon_biggrin.gif

CYTAT(elzusia @ 21 Dec 2007, 18:08 ) *
mam pytanie-czy mozna zastapic kefir,kwasne mleko czyms innym?np.jogurtem?

Nie wiem, czy tutaj nie chodzi wlasnie o ta 'kwasowatosc', ktorej jogurt jest pozbawiony.... gruebel_2.gif

Zapytaj moze w 'Niebie' o roznice miedzy nimi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
elzusia
post 22 Dec 2007, 10:59
Post #16


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 435
Dołączył: 25-June 07
Skąd: Saintes -Belgia(zielonogorzanka)
Użytkownik nr: 4.449



ok ,dziekuje
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 25 Dec 2007, 13:35
Post #17


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



CYTAT(sierotka_marysia @ 21 Dec 2007, 12:09 ) *
Piernik jest genialny!!
Zrobiłam z polewą czekoladową i mam obawy czy jutra doczeka nie mówiąc już o świętach:D

Jest teraz taki cudownie miękki, czy dalej będzie taki jeżeli przestoi 3 dni (do świąt)? Czy może z wypiekiem na święta jeszcze lepiej poczekać?


Troszke kruszeje, ale nadal jest delikatny, moze nie tak puszysty. icon_smile.gif

CYTAT(JotHa @ 21 Dec 2007, 20:14 ) *
Sprawdzilam swoj. Wyglad na oko, bez zmian. A stoi prawie 2 tygodnie. Az sama w to nie wierze ! icon_biggrin.gif
Nie wiem, czy tutaj nie chodzi wlasnie o ta 'kwasowatosc', ktorej jogurt jest pozbawiony.... gruebel_2.gif

Zapytaj moze w 'Niebie' o roznice miedzy nimi.


Tez tak mysle Jotha, wlasnie ta kwasowatosc rownazy cukier i miod. Twoj stoi mowisz? Swoj dowiozlam i rodzinka sie zajada.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 18 Dec 2009, 18:13
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Znowu zrobilam i znowu bosko pachnie w domu... icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olcik
post 16 Dec 2011, 18:01
Post #19





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 65
Dołączył: 4-February 09
Użytkownik nr: 13.801



Będę piekła go na święta. Tylko dziewczyny pomóżcie, jaka foremka? Większa keksówka wystarczy? icon_mrgreen.gif
Liczę na podpowiedzi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 16 Dec 2011, 18:51
Post #20


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



Tak, standardowa keksowka wystarczy. ja tez bede piekla na swieta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd March 2019 - 09:49