Piernik

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Taki piernik pieklismy w moim rodzinnym domu. Przepis wstawiam na prosbe Joanny - podobny jest do Piernika Handzi.


Skladniki:
1/4 kg miodu
1/4 kg cukru - moze byc bialy, lub brazowy, (mozna dac tylko mniej, np. szklanke)
2 szklanki maki pszennej
2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
1/ 2 kostki margaryny
3 jajka
1 szklanka kwasnego mleka lub kefiru
1 opakowanie przyprawy do piernika lub z braku gotowej przyprawy robimy mieszanke cynamonu, imbiru, kardamonu, galki muszkatalowej, gozdzikow - tak ze 2 dobre lyzki.

Rozpuszczamy miod, dodajemy przyprawy, cukier, margaryne i kwasne mleko. Zagotowujemy i do goracej masy wsypujemy powoli make. Inaczej mowiac zaparzamy : ). Trzeba dobrze mieszac, tak by sie nie porobily grudki, ewentualnie rozetrzec. Zostawiamy do ostygniecia. W miedzyczasie przygotowujemy forme keksowa, smarujemy ja margaryna lub innym tluszczem, i wysypujemy maka badz bulka tarta. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym zoltku, ucieramy mikserem z hakami, albo lyzka jak ktos chce sie pomeczyc ; ). Pod koniec dodajemy sode oczyszczona. Ubijamy piane z bialek i delikatnie mieszamy z przygotowana masa. Nakladamy ciasto do formy i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zalezy to jednak od piekarnika, wiec czas pieczenia trzeba indywidualnie dostosowac.
Moj wczorajszy piernik pieknie pekl wzdluz i pachnial nieziemsko.
Piernik teoretycznie moze lezakowac, w praktyce byl pieczony zwykle przed Wigilia i zjadany na biezaco.

IMG_0501.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0501.JPG
    IMG_0501.JPG
    212.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,275
3,519
113
Dziękuję!
cvety.gif
anbetung.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Ines, moj siedzi w piekarniku, jest w dwoch roznych foremkach, bo chyba jednak tego ciasta jest wiecej niz na taka keksowke
icon_wink.gif
Ale to nie wazne.

Na raazie pieknie rosnie.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Pierniki pachna i wygladaja bosko.
Pieklam 40 minut, po czym zostawilam w piekarniku do calkowitego wystygniecia. W efekcie wszelkie wzniesienia ciasta podczas pieczenia wyrownaly sie i mam idealnie rowne ciasta. Bardzo ladnie odeszly od brzegow, bez problemu moge wyjac z foremek (mala keksowka i forma w ksztalcie gwiazdy).
Powiedzcie, jak dalej postapic ? Kiedy przelozyc powidlami, juz ? Jak przechowywac ?

A... z rozpedu sypnelam kakao, bo mialam mase bardzo jasna.
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Moja keksowka chyba bardziej szeroka jest. Ciesze sie, ze wyprobowalas nasz piernik : ) Moj wypiek w zalozeniu mial doczekac do swiat, ale troche sie jednak obawialam, ze moze sie zepsuje, bo nie mam doswiadczenia w lezakowaniu piernikow. Po weekendzie - prawie po pierniku ;). Bosko pachnie rzeczywiscie i rozplywa sie wrecz w ustach.

Przekladac powidlami to chyba bezposrednio przed konsumpcja. Wlasciwie to dotychczas nigdy nie przekladalam

Przechowywalam przez tydzien szczelnie zawiniety w folie aluminiowa -zdala egzamin. Moze ktos sie wypowie, kto ma doswiadczenie w dluzszym przechowywaniu ; ).
 

Załączniki

  • IMG_0503.JPG
    IMG_0503.JPG
    255.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Przelozylam wczoraj ten z keksowki powidlami. Raczej bardziej z 'zasady' niz przekonania. Polalam gotowa polewa.... Czesc dalam mamie i przy okazji ukroilam kawalek. On jest boski ! Nawet prawie bezposrednio po przelozeniu. A co dopiero pozniej....

anbetung.gif
Dzieki Joanno i Ines za przepisy !
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
JotHa, bardzo sie ciesze, mam nadzieje, ze i Mamie bedzie smakowal. Tez bede piekla powtorke w przyszly weekend. Moze tez przeloze...? Mam gesty dzem owocowo-czekoladowy - powinien sie dobrze nadac.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Gru 21, 2007
8
0
0
Piernik jest genialny!!
Zrobiłam z polewą czekoladową i mam obawy czy jutra doczeka nie mówiąc już o świętach:D

Jest teraz taki cudownie miękki, czy dalej będzie taki jeżeli przestoi 3 dni (do świąt)? Czy może z wypiekiem na święta jeszcze lepiej poczekać?
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
sierotka_marysia @ 21 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640277Jest teraz taki cudownie miękki, czy dalej będzie taki jeżeli przestoi 3 dni (do świąt)? Czy może z wypiekiem na święta jeszcze lepiej poczekać?
Sprawdzilam swoj. Wyglad na oko, bez zmian. A stoi prawie 2 tygodnie. Az sama w to nie wierze !
icon_biggrin.gif


elzusia @ 21 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640388mam pytanie-czy mozna zastapic kefir,kwasne mleko czyms innym?np.jogurtem?
Nie wiem, czy tutaj nie chodzi wlasnie o ta 'kwasowatosc', ktorej jogurt jest pozbawiony....
gruebel_2.gif


Zapytaj moze w 'Niebie' o roznice miedzy nimi.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
sierotka_marysia @ 21 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640277Piernik jest genialny!!
Zrobiłam z polewą czekoladową i mam obawy czy jutra doczeka nie mówiąc już o świętach:D

Jest teraz taki cudownie miękki, czy dalej będzie taki jeżeli przestoi 3 dni (do świąt)? Czy może z wypiekiem na święta jeszcze lepiej poczekać?
Troszke kruszeje, ale nadal jest delikatny, moze nie tak puszysty.
icon_smile.gif


JotHa @ 21 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640419Sprawdzilam swoj. Wyglad na oko, bez zmian. A stoi prawie 2 tygodnie. Az sama w to nie wierze !
icon_biggrin.gif

Nie wiem, czy tutaj nie chodzi wlasnie o ta 'kwasowatosc', ktorej jogurt jest pozbawiony....
gruebel_2.gif


Zapytaj moze w 'Niebie' o roznice miedzy nimi.
Tez tak mysle Jotha, wlasnie ta kwasowatosc rownazy cukier i miod. Twoj stoi mowisz? Swoj dowiozlam i rodzinka sie zajada.
 

olcik

Member
Lut 4, 2009
65
0
0
Będę piekła go na święta. Tylko dziewczyny pomóżcie, jaka foremka? Większa keksówka wystarczy?
icon_mrgreen.gif

Liczę na podpowiedzi.