- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
Rozmrozonego i wypatroszonego lososia kladziemy na duzym kawalku folii aluminiowej, skrapiamy cytryna, nacieramy sola i ew.pieprzem (moze byc czarny). Moze sobie tak chwile polezec (10-15 min).
Do srodka wkladamy plasterki cytryny, duuzo koperku (nie trzeba go nawet kroic) i ew. pare kawaleczkow masla.
Zawijamy rybe w elegancki pakiecik, pamietajac, by faldki zawiniecia byly jak najwyzej - nie powinno wtedy nic z ryby wyciec. Do piekarnika 180 C na ok.20-25 min (zalezy od wielkosci ryby).
Ja podaje z domowym pure ziemniaczanym z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem i salatka z pomidorow, ale inne warzywa tez z pewnoscia pasuja.
U mnie taki rybiszon znika na raz
Albo moze filety z dorsza, robione podobnie, mozna dodac troche marchewki i selera w slupkach oraz pokrojonej w niezbyt mala kostke cebuli. Ja wtedy nie dodaje koperku.
Podlac kilkoma lyzkami bialego wina, zawinac - i do piecyka. Tez dobre, bo pieczenie w folii daje bardzo soczysta rybe. No i nie trzeba myc brytfanki
Do srodka wkladamy plasterki cytryny, duuzo koperku (nie trzeba go nawet kroic) i ew. pare kawaleczkow masla.
Zawijamy rybe w elegancki pakiecik, pamietajac, by faldki zawiniecia byly jak najwyzej - nie powinno wtedy nic z ryby wyciec. Do piekarnika 180 C na ok.20-25 min (zalezy od wielkosci ryby).
Ja podaje z domowym pure ziemniaczanym z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem i salatka z pomidorow, ale inne warzywa tez z pewnoscia pasuja.
U mnie taki rybiszon znika na raz
Albo moze filety z dorsza, robione podobnie, mozna dodac troche marchewki i selera w slupkach oraz pokrojonej w niezbyt mala kostke cebuli. Ja wtedy nie dodaje koperku.
Podlac kilkoma lyzkami bialego wina, zawinac - i do piecyka. Tez dobre, bo pieczenie w folii daje bardzo soczysta rybe. No i nie trzeba myc brytfanki
Ostatnią edycję dokonał moderator: