KOLAKAKOR

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
vidar @ 13 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=636885Syrop i sztuczny miod to jedno i to samo-wiec pieczcie smialo panie i panowie!
wink.gif
Aaaaaa, w takim razie zapisuję
icon_mrgreen.gif


Bardzo apetycznie wygladaja, cudnie wręcz
mniam.gif
Tylko zmniejsze ilość cukru, bo jak komus sa za słodkie, to dla mnie bedą nie do zjedzenia
icon_mrgreen.gif

ZVidar, dzieki za fajny ciasteczkowy pomysł
anbetung.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Upiekłam dziś dla męża, wielbiciela upiornie słodkich karmelowych łakoci.
icon_smile.gif
Bardzo chwalił, więc schowałam głęboko, by dotrwały do świąt.
icon_smile.gif


ciasteczka_karmelowe_szwedzkie.jpg

ciasteczka_karmelowe_szwedzkie1.jpg
 

Załączniki

  • ciasteczka_karmelowe_szwedzkie.jpg
    ciasteczka_karmelowe_szwedzkie.jpg
    33 KB · Wyświetleń: 1
  • ciasteczka_karmelowe_szwedzkie1.jpg
    ciasteczka_karmelowe_szwedzkie1.jpg
    33 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ananke

Member
Lip 27, 2006
312
0
0
Ja wlasnie wyjelam z pieca
lecker.gif

Tez mi sie rozlaly! Nastepnym razem wloze blache z uformowanymi waleczkami do lodowki na 15 min przed pieczeniem. Powinno pomoc.
Ale zapach jest boski!
mniam.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
I ja dziś upiekłam
icon_biggrin.gif

Dałam ten miód jak wspomniałam - ale nie sztuczny tylko prawdziwy. Zastąpiłam też 5 dkg cukru cukrem brązowym - tyle modyfikacji...
Mnie się też rozlały trochę bardziej - nie kroiłam po skosie tylko w paseczki a`la kocie języczki
icon_wink.gif

Baardzo dobre, po wyjęciu z pieca mięciuuusie jak nie wiem co ale domyśliłam się że jak stygną to twardnieją i dlatego trzeba je kroić gorące - i rzeczywiście - stygnąc robią się chrupiące i baaardzo karmelowe. Pycha - roboty 5 min - pyszna łatwizna
icon_biggrin.gif
Polecam!!!

Dodałam fotki:
DSCF5298.jpg
DSCF5294.jpg
 

Załączniki

  • DSCF5294.jpg
    DSCF5294.jpg
    71.7 KB · Wyświetleń: 1
  • DSCF5298.jpg
    DSCF5298.jpg
    68.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ananke

Member
Lip 27, 2006
312
0
0
Cinka @ 13 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=637443I ja dziś upiekłam
icon_biggrin.gif

Dałam ten miód jak wspomniałam - ale nie sztuczny tylko prawdziwy. Zastąpiłam też 5 dkg cukru cukrem brązowym - tyle modyfikacji...
Mnie się też rozlały trochę bardziej - nie kroiłam po skosie tylko w paseczki a`la kocie języczki
icon_wink.gif

Baardzo dobre, po wyjęciu z pieca mięciuuusie jak nie wiem co ale domyśliłam się że jak stygną to twardnieją i dlatego trzeba je kroić gorące - i rzeczywiście - stygnąc robią się chrupiące i baaardzo karmelowe. Pycha - roboty 5 min - pyszna łatwizna
icon_biggrin.gif
Polecam!!!
Ja dalam w calosci jasnobrazowy cukier i lyzeczke ekstraktu z wanilli zamiast cukru waniliowego. Juz stwardnialy, zaraz je zapuszkuje i nie tkne do swiat.
icon_mrgreen.gif
Pachna jak najcudowniejsze karmelki domowej roboty. Tak maselkowo-karmelkowo. Mniam!
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
banana.gif
banana.gif
banana.gif

PRZE-OGROMNIE sie ciesze,ze wpadly w gusta.
I proponuje dodac odrobinke wiecej maki.Moja norweska moze byc inna od waszych.
I zdjecia mile widziane
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

madź

Member
Lut 22, 2007
366
0
0
mi nie wyszły wczoraj.
nie wiem może dlatego że zamiast sody dałam proszek do pieczenia bo sody nie posiadam.
ale ja wczoraj miałam kiepski dzień.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Jasne że piec
icon_biggrin.gif
robi się w 5 minut... tylko spróbuj dać ciut więcej mąki bo nam się troszkę porozlewały co coprawda w niczym nie przeszkadza - ale może nierozlane są jeszcz lepsze
icon_wink.gif



Madź - a co ci się w nich nie udało? Czemu nie wyszły?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mniód musze kupić
fiesgrins.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
do osob, ktorym sie tez rozlaly ciasteczka- robilyscie na masle czy na margarynie? bo moze tutaj tkwi problem, a nie w mace lub temperaturze ciasta...
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Własnie.
Bo może byc tak jak z tymi moimi czekoladowymi rozpłyniętymi
icon_wink.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Robiłam na maśle 82% Po zmiksowaniu z mąką miałam coś jakby kruszonkę, chwilę trwało zanim mi się zagniotło w spójne ciasto, ale myślę że jeszcze z 1/4 szkl mąki dałabym radę wgnieść. Następnym razem spróbuję dać więcej mąki.
Mi się aż tak strasznie nie rozlały - no ale bardziej niż to widać u Vidar na zdjęciach.
 

Ananke

Member
Lip 27, 2006
312
0
0
Tez robilam na masle. Nie dodawalabym jednak wiecej maki, bo ciastka moga byc zbyt suche. Jak juz pisalam, schlodzenie uformowanych juz waleczkow powinno pomoc. To ciasto podobne jest do kruchego.
 

rebella

Member
Wrz 24, 2007
17
0
0
hej
icon_smile.gif

jestem nowa ;)
upieklam wlasnie te ciasteczka.... nie wyszly mi
icon_sad.gif
można bylo dodac proszek do pieczenia zamiast sody? bo nie mialam sody i dalam proszek... rozlaly sie strasznie, powstalo jedno wielkie ciastko, w dodatku cienkie, nie całe pół cm ;/ eh... bede musiala sprobowac jeszcze raz, bo na waszych zdjeciach sa sliczne
icon_smile.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Strasznie mi przykro,ale sprobuj dac sode i troche wiecej maki(i maslo oczywiscie)a na pewno ci wyjdzie
wink.gif
.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0