KOLAKAKOR

Lotos

Member
Lip 22, 2008
13
0
0
ja tez zrobiłam, dodałam mniej cukru i miód naturalny.
Dobre, ale moje się nie ciągną i jakoś nie czuje tego karmelu.
 

Madzius

Member
Lip 21, 2009
210
0
0
A czy taki Golden Syrup można dostać gdzieś w sklepie?
Ciasteczka wyglądają bosko, a ja właśnie chciałabym karmelowe, a nie miodowe
icon_sad.gif


Albo trochę normalnego karmelu zrobić?
gruebel_2.gif
 

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0

Madzius

Member
Lip 21, 2009
210
0
0
Takich cudów jak marks& spencer u mnie nie ma
icon_razz.gif


A dziękuję za przepis. Jak tam czytam, to wychodzi jak miód, więc chyba zrobię w końcu miodowe - szybciej i taniej
icon_razz.gif
 

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
Nie robiłam nigdy tych ciasteczek, ale kiedyś, jak nie miałam jeszcze dostępu do golden syrupu, to zastępowałam go z powodzeniem miodem. W tym przepisie też pewnie można tak zrobić, chociaż nie wiem, czy wtedy osiągnie się ten pożądany karmelowy smak. Miód w smaku jest hmmm bardziej aromatyczny? Da się w nim wyraźnie wyczuć słodką nutę kwiatową. Jeżeli chodzi o golden syrup, to ten smakuje po prostu jak karmel, taki stopiony cukier, bez kwiatowego aromatu, czyli pewnie idealny produkt na te ciacha ;P
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ja zawsze robię z miodem. Wcale go tu nie czuć bo to jedynie 1 łyżka. Smak i zapach karmelu wg mnie zapewnia duża stosunkowo ilość cukru jaka tu wchodzi która podczas pieczenia częściowo się topi tworząc w ciasteczku warstwę kruchą czy z czasem ciągnącą. Brązowy cukier dodany częściowo w zastępstwie białego może nieco wzmacnia te wrażenia karmelowego posmaku ale nie za bardzo.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Madzius

Member
Lip 21, 2009
210
0
0
A nie wyszły mi
icon_sad.gif

Zrobiłam z miodem, wg proporcji i soda, a nie proszek. Smaczne, ale karmelu w ogóle nie było, a w dodatku część z nich wyszła mi taka.. nijaka: miękkie, bardzo luźne okruchy, których nie da się wziąć w rękę.
Wymieszane dobrze, więc chyba po prostu za mało rozplaskaciłam, bo brzegi były super fajne: chrupkie.
Na pewno będziem próbować
icon_smile.gif

 

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Po upieczeniu zawsze zostawiam na trochę, żeby się ostudziło ciasto. Ono z czasem tężeje. W tym roku robiłam. Zdjęć niestety nie ma. Za szybko zostały wchłonięte
icon_mrgreen.gif
 

Madzius

Member
Lip 21, 2009
210
0
0
Tym razem się udało
icon_smile.gif

Zostawiłam na troszkę, potem pokroiłam, wystudziłam, po drodze sprawdzając czy już się wystudziły kolejnymi pożeranymi kawałkami ciasteczek :D
I w końcu się wystudziły
icon_smile.gif
Pyyyycha: tu ciągutki, tu kruchutkie, a przede wszystkim, co ważne w takim dniu, cieplutkie
icon_smile.gif


Czyli nauczka: nie zmniejszać ilości cukru do 75% z przepisu (co ostatnio zrobiłam). Musi być go mniej więcej tyle, co masła, bo nie zwiążą się.
 

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Vidar a co to jest cukier wan?
Kuszą mnie jak piorun, na święta się nie wyrobię, ale na pewno między świętami a sylwkiem zrobię
icon_biggrin.gif
.
 

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Upiekłam
icon_smile.gif
, ale wyszły płaskie i twardawe, a chyba w środku powinny być miękkie, może za długo piekłam jak na mój piekarnik i za mocno zrumieniłam, ale są fajnie karmelkowe.
W pieczeniu puściły sporo tłuszczu i są tłustawe i urosły, ale zaraz potem opadły.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Czyli wszystko tak jak ma być
icon_smile.gif
One z czasem lekko miękną.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Mniam! Pyszne.
Musialam schowac i zapomniec gdzie schowalam, bo zjadlabym wszystko sama. Stary juz szuka. Ale mu nie dam!
zahnlos.gif